funkcja kwadratowa
irek: Rozwiąż równania:
a) x2=10−3x
b) x−x2=0
c) 2x2−1,5x+0,6
Rozwiąż nierówności
a)2x(x−10)>4(x−8)
b)x2<−4(x+1)
c)4x<5x2
d)x2−8x+15>0
Podaj sume i iloczyn pierwiastków równania x2+6x−7=0 nie obliczając ich.
4 sie 14:15
4 sie 14:36
pomagacz:
a)
x2 + 3x − 10 = 0
b)
x(1 − x) = 0
c)
to samo co w a)
a)
2x(x − 10) − 4(x − 8) > 0
jak funkcję kwadratową liczysz, wymnażasz wszystko i grupujesz
b)
x2 + 4(x + 1) < 0
c)
−5x2 + 4x < 0
d)
to samo co w a)
i odnośniki powyżej od @Jack
5 sie 09:13
pomagacz:
a w ostatnim to korzystając ze wzorów Viete'a:
a = 1
b = 6
c = −7
5 sie 09:15