matematykaszkolna.pl
POMOCY! Poprawa matury z matematyki zoha: Cześć Nie zdałam matury z matematyki. Moim głw. problemem jest trygonometria, geometria itp. Mam wielką prośbę, mam teraz 1.5mieś na ogarnięcie się . NIe moge sie nauczyc tej nieszczesnej trygonometrii, ponieważ mam cholerne braki z gim. NIe wiem od ktorej str to ugryźć, byłabym bardzo wdzięczna za kilka porad odnośnie (przyśpieszonej) nauki, za co powinnam sie zabrac zeby rozjasnic sobie umysł emotka. Jakich wzorow powinnam sie nauczyć dokladnie. Mam mało czasu, a juz dostaje oczopląsu, patrząc na zadania.
3 lip 18:12
M4ciek: Po 1 : W gimnazjum to ja nie miałem trygonometrii Po 2 : Trygonometria , a geometria to zupełnie co innego emotka Po 3 : Ja bym zaczął od nauki trygonometrii bo pójdzie szybko , w tydzień powinnaś na poziomie podstawowym umieć wszystko. Naucz się : https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html https://matematykaszkolna.pl/strona/450.html tyle z teorii... Reszta to zadania do poćwiczenia...
3 lip 18:26
M4ciek: Rozwiąż sobie te zadanka co tam są z trygonometrii w tych linkach , a jak naprawdę nie będziesz umieć to zobacz rozwiązania , ale dopiero wtedy kiedy naprawdę nie będziesz umiała
3 lip 18:28
zoha: Dzieki. Nie wyraziłam się jasno. Poprostu ktos powiedzial ze jesli nie ogarnęłam geometrii w gimnazjum, nie poradze sobie teraz z trygonometrią. Rozumiem teorie, ale kiedy widze ze mam obliczyc pole i cos tam, zeby dojsc do czegos tam, to mnie przerasta bo nie znam podstawowych wzorow. Ale macie racje, pocwicze zadania.
3 lip 18:56
zoha: *masz emotka
3 lip 18:58
M4ciek: Daj przykład zadania ,które masz przed sobą w domu , a nie wiesz od czego zacząć , napewno pomożemy
3 lip 18:58
ziomek: W gimnazjach niektórych uczą trygonometrii, ja np miałem w 3 gim co to jest sin/cos/tg/ctg bo pani od matmy martwiła się o nas żebyśmy dawali rade w przyszłości jak pójdziemy do średniej szkoły Takie proste rzeczy, kup sobie jakiś zbiór zadań np wyd Podkowa Alicja Cewe matura 2010 podstawowy i rób zadania, bo samo rozumienie teorii to tylko 2/5 sukcesu .Pozatym wielokrotnie polecam książki Krzysztofa Pazdro wyd oficyna edukacyjna. Kup zakres podstawowy. Matma jest naprawdę prosta jak już nadrobisz zaległości
3 lip 19:02
zoha: Taak juz sie przekonałam w niektorych działach że moje wyobrażenie na temat matematyki było grubo przesadzone. Jestem chyba mało bystra, bo teraz weszłam w zadania i we wzory i je normalnie rozwiązuje. Po 10 podejsciu wkoncu sie udaje hehe. Dzieki emotka
3 lip 19:37