POMOCY! Poprawa matury z matematyki
zoha: Cześć
Nie zdałam matury z matematyki. Moim głw. problemem jest trygonometria, geometria itp.
Mam wielką prośbę, mam teraz 1.5mieś na ogarnięcie się . NIe moge sie nauczyc tej nieszczesnej
trygonometrii, ponieważ mam cholerne braki z gim. NIe wiem od ktorej str to ugryźć, byłabym
bardzo wdzięczna za kilka porad odnośnie (przyśpieszonej) nauki, za co powinnam sie zabrac
zeby rozjasnic sobie umysł

. Jakich wzorow powinnam sie nauczyć dokladnie. Mam mało czasu, a
juz dostaje oczopląsu, patrząc na zadania.
3 lip 18:12
3 lip 18:26
M4ciek:
Rozwiąż sobie te zadanka co tam są z trygonometrii w tych linkach , a jak naprawdę nie będziesz
umieć to zobacz rozwiązania , ale dopiero wtedy kiedy naprawdę nie będziesz umiała
3 lip 18:28
zoha: Dzieki. Nie wyraziłam się jasno. Poprostu ktos powiedzial ze jesli nie ogarnęłam geometrii w
gimnazjum, nie poradze sobie teraz z trygonometrią. Rozumiem teorie, ale kiedy widze ze mam
obliczyc pole i cos tam, zeby dojsc do czegos tam, to mnie przerasta bo nie znam podstawowych
wzorow. Ale macie racje, pocwicze zadania.
3 lip 18:56
zoha: *masz
3 lip 18:58
M4ciek:
Daj przykład zadania ,które masz przed sobą w domu , a nie wiesz od czego zacząć , napewno
pomożemy
3 lip 18:58
ziomek: W gimnazjach niektórych uczą trygonometrii, ja np miałem w 3 gim co to jest sin/cos/tg/ctg bo
pani od matmy martwiła się o nas żebyśmy dawali rade w przyszłości jak pójdziemy do średniej
szkoły

Takie proste rzeczy, kup sobie jakiś zbiór zadań np wyd Podkowa Alicja Cewe matura
2010 podstawowy i rób zadania, bo samo rozumienie teorii to tylko 2/5 sukcesu .Pozatym
wielokrotnie polecam książki Krzysztofa Pazdro wyd oficyna edukacyjna. Kup zakres podstawowy.
Matma jest naprawdę prosta jak już nadrobisz zaległości
3 lip 19:02
zoha: Taak juz sie przekonałam w niektorych działach że moje wyobrażenie na temat matematyki było
grubo przesadzone. Jestem chyba mało bystra, bo teraz weszłam w zadania i we wzory i je
normalnie rozwiązuje. Po 10 podejsciu wkoncu sie udaje hehe. Dzieki
3 lip 19:37