PROblem
TOmek: tgx*sinx+1=sinx+tg
tg*sin+1−sin−tg=0
tg(sin−1)−(sin−1)=(sin−1)(tg−1)
(sinx−1)(tgx−1)=0
Pytanie jak nastepujące dlaczego w odp.(z tyłu ksiązki) mam uwzględnioną dziedzinę tangensa,
przeciez tg, nie znalazł sie w mianowniku.
13 cze 16:17
think: | | π | |
ponieważ tgx nie istnieje dla |
| + kπ dlatego dziedzina jest uwzględniona. |
| | 2 | |
13 cze 16:31
TOmek: nie rozumiem, czyli w ktorym momencie wyszlo to zalozenie,a na samym początku juz?
13 cze 18:53
13 cze 18:56
TOmek: ale ja nie zamieniałem tg na sin/cos.. czy nawet w takim przypadku gdy nie uzywamy wzoru
| | sin | |
tg= |
| w równianiu musimy zastosowac dziedziene, potrafi mi ktos to rozjasnic? |
| | cos | |
13 cze 19:02
rumpek:
tangens ma zawsze taką dziedzinę
| | sinx | |
bo tangensowi (tgx) odpowiada zapis |
| |
| | cosx | |
i w tym należy uwzględnić iż cosx nie może być zerem bo inaczej nie miałoby sensu
a cosx = 0 to:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1585.html
13 cze 19:05
TOmek: czyli w kazdym równaniu gdzie wystepuje tg z sin lub cos to trzeba uwzględnic dziedzine
tangensa lub cotangensa
13 cze 19:07
rumpek:
W takim przypadku:
sinx * cosx nie uwzględniasz dziedziny
W takim przypadku:
| sinx + cosx | |
| + sinx uwzględniasz dziedzinę |
| cosx | |
W takim przypadku
tgx + sinx uwzględniasz dziedzinę
W takim przypadku:
ctgx + sinx uwzględniasz dziedzinę (sinx ≠ 0)
W takim przypadku:
tgx + ctgx uwzględniasz dziedzinę (sinx ≠0 i cosx≠0)
13 cze 19:09
TOmek: dziekuje pięknie, ładnie na tacy podane
13 cze 19:11
Bogdan:
Zobacz na wykres funkcji f(x) = tgx
428
| | π | |
Jak widać, funkcja ta nie jest określona dla x = |
| + k*π, k∊C. |
| | 2 | |
| | π | |
Dla funkcji tg(wyrażenie) obowiązuje przyjęcie założenia: wyrażenie ≠ |
| + kπ. |
| | 2 | |
Dla funkcji ctg(
wyrażenie) obowiązuje przyjęcie założenia:
wyrażenie ≠ kπ
| | π | |
Np.: f(x) = tg(2x − |
| ) |
| | 3 | |
| | π | | π | | π | | π | |
Założenie: 2x − |
| ≠ |
| + kπ ⇒ 2x ≠ |
| + |
| + kπ / :2 |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 5 | | π | |
Dziedzina Df: x ∊ R \ { |
| + k* |
| } |
| | 12 | | 2 | |
13 cze 19:12
Bogdan:
Poprawiam link
428
13 cze 19:13
TOmek: dzieki wielkie za wytlumaczenie, pozdrawiam
13 cze 19:19