marian:
Funkcja o wzorze f(x)=(-x
2+6x+21)/2 opisuje wydajność pracy robotnika w zależności od czasu pracy x, w ciągu 8-godzinnego dnia pracy. Robotnik rozpoczyna pracę o godz. 7.00. O której godzinie jego wydajność jest największa

Pomocy
9 lut 18:36
Jakub:
Musisz znaleźć maksymalną wartość tej funkcji w przedziale (7,15) <- godziny pracy robotnika.
Jak szukać największej wartości funkcji kwadratowej zobacz tutaj
zadania-45
9 lut 19:59
marian:
Nie wychodzi.
9 lut 22:31
Jakub:
co nie wychodzi opisz dokładniej
9 lut 23:27
marian:
no przybliżony wykres bo x wierzchołka powinien być między z-ami tych punktów a jest z boku i wtedy parabola by wyszła jakoś tak na ukos. A wogóle jak policzyć deltę jeżeli ta cała funkcja (-x
2+6x+21) jest podzielona przez 2. wystarczy tylko delte z tego co jest nad kreską ułamkową czy z całości tak ze a bedzie wtedy 1/2, b=3, c+21/2
10 lut 13:07
marian:
Sorki tam pomyliłem sie w jednym wyrazie: no przybliżony wykres bo x wierzchołka powinien być między x-ami tych punktów a jest z boku i wtedy parabola by wyszła jakoś tak na ukos. A wogóle jak policzyć deltę jeżeli ta cała funkcja (-x2+6x+21) jest podzielona przez 2. wystarczy tylko delte z tego co jest nad kreską ułamkową czy z całości tak ze a bedzie wtedy 1/2, b=3, c+21/2
10 lut 13:08
Jakub:
Współczynniki funkcji kwadratowej weź takie jakie napisałeś: 1/2, 3, 21/2 czyli już po podzieleniu przez 2.
Sorry. Przeczytałem jeszcze raz to zadanie i chyba się pomyliłem. Jeżeli x to czas pracy robotnika (a nie godziny pracy

!) to przedział w którym sprawdzasz to (0,8). W tym momencie największa wydajność jest (x=-3 / 2(1/2) = 3) w trzeciej godzinie.
Tak zostawiając to zadanie, to maksymalna wartość funkcji kwadratowej nie musi być wcale w przedziale. Zobacz to zadanie
91
10 lut 15:05
Marian:
Dzięki powinno być dobrze. bo w odpowiedziach jest że o 10.00 czyli w trzeciej godzinie pracy.
10 lut 16:24