−−−−−> 465
α = 2β <−− twierdzenie
α = β + 38<−−−− dane
no i mamy układ równań.
α z pierwszego mamy i możemy podstawić do drugiego
2β = β + 38
β = 38
α = 2β = 2*38 = 76
x − wysokość którą mamy obliczyć.
to jest zadanie z trygonometrii −−−−−−> i16
−−−> 397
sin52 = x2,2
nie wiemy ile wynosi sinus 52 (nie jest to jeden z tych kątów, 0, 45, 60, 90, których wartość
znamy)
więc musimy odczytać z tabeli −−−−−> http://sciaga.onet.pl/12521,59,19581,tabela.html
0,7880 = x2,2
0,7880 * 2,2 = x = 1,7336 ≈ (w przybliżeniu) 1,7 m
a=2 m 20 cm
cos 26o = u{h}:{a}


