zad
dudusiek11: Znajdź równanie okręgu którego średnica jest odcinek AB gdzie A= (−6,−1) a B= (−10,2) dzieki
4 cze 21:31
4 cze 22:09
asd: czyli środek −−−−−> S = (−6−102, −1+22) = (−8, 12)
i długość AS − promień
|AS| = √(−8−(−6))2 + (12−(−1))2 =
= √(−8+6)2 + (12+1)2 =
= √−22 + 1122 = √4+214 = √612
|AS| = r
|AS|2 = r2 = 612
x1 = −8
y1 = 12
podstawiamy
(x − (−8))2 + (y − 12)2 = 612
WZÓR −−−−> (x + 8)2 + (y − 12)2 = 612
nie wiem czy się gdzieś nie pomyliłem.
4 cze 22:31
Gustlik: Można wektorami:
A= (−6,−1) a B= (−10,2), S=(x, y)
AB
→=[−10−(−6), 2−(−1)]=[−4, 3]
AS
→=[x−(−6), y−(−1)]=[x+6, y+1]
x+6=−2
x=−8
| | 3 | | 9 | | 1 | | 25 | | 5 | |
r=|AS|=√(−2)2+( |
| )2=√4+ |
| =√6 |
| =√ |
| = |
|
|
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 25 | |
Odp:(x+8)2+(y− |
| )2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
5 cze 00:43