funkcje, przedziały
MMM: Kto poda mi właściwe rozwiązania równań? dla α należącego do R
cosα ≤ 12
ctgα > √3
26 maj 08:54
asd: łatwo to sobie odczytać z wykresu −−−−>
427.
cosα ≤
12
α∊ <
π3,
53π> +2kπ ∧k∊N
π3 to 60 stopni cos 60 =
12. Popatrz na wykres ze po 60 stopniach funkcja opada czyli
jest mniejsza od
12 i później zaczyna rosnąc aż w końcu przekracza
12. Pytania w
jakim miejscu przekracza? dla
32π przecina oś x zauważ wcześniej, że od 60 do 90 stopnia
malała od
12 do zera czyli teraz w podobny sposób od zera do
12 zeby urosnąc
potrzebuje 30 stopni. 30 stopni =
π6. i mamy
32π +
π6 =
106π =
53π.
26 maj 10:54
asd: ctg >
√3
wykres cotrangensa. −−−−−−>
429.
ctg (jakiego stopnia ) =
√3
ctg30stopnia =
√3
ma być większe −−−−− > ctg >
√3
widzimy z wykresu, że wykres cotangensa maleje.
czyli jeśli ctg30 =
√3 to np ctg40 bedzie liczbą mniejszą to nas nie interesuje bo mamy
szukać dla jakiego α ctg >
√3.
trzeba pamiętać jeszcz(ale tot eż na wykresie widać), że xtg 0 stopnia nie istnieje
możemy zapisać
ctgα >
√3.
α∊ (0,
π6) ∪ (π,
76π) + 2kπ ∧ k∊N.
druga część analogicznie widzimy na wykresie ze się powtarza dodajemy π +
16π =
76π.
26 maj 11:02
asd: jak czegos nie rozumiesz to napisz.
26 maj 11:03
MMM: Dzięki , ale jeszcze analizuję nawiasy. Czy przy cos powinny być ≤, ≥ a przy ctg < , > ?
26 maj 11:20
MMM: Czy prawidłowe bedą następujace odpowiedzi?
cosα ≤ 12
α ≥ −60 + n 360 i α ≤60 + n360 gdzie n należy C
ctg α > √3
α należy do przedziału < 0 + n180 ; 30 +n180 > gdzie n należy C
26 maj 11:31
MMM: Już wszystko rozumiem, lecz chodzi mi o sprawdzenie nawiasów obejmujacych przedziały. Czy są
prawidłowe?
26 maj 14:20
asd: dla cos.mi się wydaje, że tak
α ≥ 60 ∧ α≤300 +2kπ ∧ k∊N, czyli inaczej
α∊ <60, 300> +2kπ ∧ k∊N, czyli
α∊ <π3, 53π> +2kπ ∧ k∊N.
i tu jest przedział zamknięty <> bo w zadaniu było ≤ (mniejsze bądź równe).
dla ctgα
zapisałeś dobrze tylko nawiasy takie −−−−> () bo jest to przedział otwarty. w zadaniu było ctgα
> √3.
27 maj 13:22