x
help: 0,11−12 + 14− 18 + ...+(−1)n * 12n +... <3√0,1(3x + 5)x
24 maj 18:01
b.: no i co z tą nierównością chcesz zrobić?
24 maj 18:04
help: rozwiązać trzeba

i nie mam pojęcia jak się za to zabrać...
24 maj 18:05
b.: dobrze zacząć od policzenia tej sumy w wykładniku po lewej stronie
wzór masz tu:
297
24 maj 18:06
help: to ma być 23 ?
24 maj 18:09
help: bo a1= 1 q= −12
24 maj 18:09
b.: zgadza się. Już się znacznie uprościło...
dalej można różnie, np. można prawą stronę przekształcić do potęgi po podstawie 0,1
24 maj 18:11
help: 0,1 {23} < (0,1 (3x+5)x)13
tak?
24 maj 18:17
b.: no zgadza się (pomijając kłopoty w zapisie)
no to teraz, ponieważ funkcja wykładnicza o podstawie z przedziału (0,1) jest malejąca
187,
więc nasza nierówność jest równoważna następującej:
teraz trzeba rozwiązać tę nierównośc kwadratową
24 maj 18:20
b.: lepiej było napisać: z przedziału (0; 1), żeby się nie myliło z wystepującą tu liczbą 0,1
24 maj 18:20
help: wyszły mi miejsca zerowe
13 i 2 dobrze?
24 maj 18:22
help: sorki −2
24 maj 18:23
b.: tak, dobrze. a jaka będzie odpowiedź?
24 maj 18:25
help: hm... x∊ (−2, 13)
24 maj 18:32
help: dziękuję Ci bardzo za pomoc
24 maj 18:32
b.: zgadza się
24 maj 18:32
b.: proszę, pomoc takim osobom to przyjemność
24 maj 18:33
help: to mam jeszcze jedno pytanko jak mam :
0,5x + 0,5x+1 + 0,5x+2...
to jakie będzie q?
24 maj 18:35
b.: w ciągu geom.
| | an+1 | |
q = |
| (albo może lepiej słownie, jest to iloraz wyrazu następnego przez |
| | an | |
poprzedni)
| | 0,5x+1 | |
więc tutaj q= |
| =0,5 |
| | 0,5x | |
24 maj 18:36
help: więc 0,5x−1>2 √(0,5)x + 2
24 maj 18:55
b.: podstaw t=(0,5)x, i wtedy dostaniesz nierówność, która po obustronnym podniesieniu do kwadratu
(co można zrobić przy założenium, że t>0) stanie się nier. kwadratową
24 maj 21:00