promien
patriko: oblicz promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym wiedzac ze wysokosc wynosi h =2 √3
24 maj 07:26
asd:

h = 2
√3
jest to trójkąt równobyoczny więc jest dla tego zależność że promień okręgu opisanego = R
R =
23h
R =
23 * 2
√3 =
43√3.
gdyby nie był to trójkąt równoboczny to korzystamy z wzorów innych −−−>
541
jak masz jakieś pytania, albo czegoś nie rozumiesz to pytaj.
24 maj 08:18
patriko: oblicz pole trojkata rownoobocznego wna ktorym opisano okrag o promieniu R =√3 to zadanko
24 maj 08:34
patriko: okrag o promieniu1 cm jest wpisany w trojkat rownoramienny o podstawie 4cm oblicz dlugosc
ramienia trojkata
bardzo dziekuje
24 maj 08:34
asd:

pierwsze.
Mamy obliczyć pole trójkąta. Są dwie możliwości (tak jak na rysunku) że albp na trójkącie jest
opisany okrąg (wtedy chodzi o ten duży) lub w trójkąt jest wpisany okrąg (mały)
R − promień dużego okręgu tego który jest opisany, natomiast r − promień małego okręgu, tego
wpisanego w trójkąt. pamiętajmy, że R =
23h, i r =
13h, gdzie h jest wysokością.
Jeszcze przydadzą się wzory −−−−−−>
856.
pierwsza możliwość − okrąg opisany na trójkącie R =
√3 =
23h, więc
h =
√3 *
32 =
3√32
teraz mając wysokośc trójkąta możemy policzyc jego bok.
h =
a√32 =
3√32
widać, ze a=3 i teraz jak mamy bok (a) to możemy ze wzoru policzyć pole
P − Pole =
a2√34 =
9√34 <−−−−Pole dla okręgu opisanego.
teraz policzmy drugi przypadek, gdyby okrąg był wpisany, wtedy r=
√3 =
13h
h= 3
√3
i liczymy tak jak wcześniej bok (a) a później pole (p).
a√32 = 3
√3
a
√3 = 6
√3
a=6
P =
a2√34 =
36p[3}4 = 9
√3.
Czyli popatrz. promień w obu przypadkach jest jednakowy, gdyby koło było na zewnątrz trójkąta
to musiałby być mniejszy (ten trójkąt), niż w przypadku gdy okrąg znajduje się w środku (wtedy
tójkąt jest większy, bo musi pomieścić w środku okrąg).
Wychodzi nam że pole większego jest czterokrotnie większe.
26 maj 09:52
asd:

dosyś skomplikowane zadanie.
policzmy najpierw długosć "c"
c
2 = 1
1 + 2
2 = 5
c =
√5
teraz sin cos tg i ctg dla α
sinα =
1√5 =
√55
cos =
2√5 =
2√55
tg =
12
ctg = 2
teraz ze specjalnego wzoru policzby cos 2α i do bedzie ten kąt między podstawą a ramieniem
trójkąta .
cos2α = 1 − 2sin
2α = 1 −
1025 =
1525
zauważmy teraz, że cos2α =
2b =
1525
b =
5015 = 3
13
Odp.: Ramiona mają po 3
13 [cm].
26 maj 10:41