bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach
pomóżcie;): ile litrów wody zmieści się w beczce w kształcie walca, której średnica wynosi 50 cm a wysokość
1m
23 maj 18:43
XXe: Pp*H=V
23 maj 18:46
Kejt:
1m=10dm
50cm=5dm
5:2=2,5
teraz oblicz objętość.
23 maj 18:48
pomóżcie;): bardzo dziękuję ale czy mógłbys/mogłabys mi to rozpisac?
23 maj 18:48
Kejt: V=2,52*π*10=...[dm3]
23 maj 18:51
pomóżcie;): czyli wyszlo 62,5 π? TAK?
23 maj 18:55
Kejt: tak, ale musisz to przybliżyć i zaokrąglić w dół.
23 maj 18:56
pomóżcie;): dzięki wielkie czyli 62 dm3..yhym..mogę Cię prosić o jeszcze jakies rozwiazanie?bo inni nie za
bardzo chca pomoc
23 maj 18:58
Kejt: nie.. 62,5 * 3,14=...
zależy jakie..
23 maj 18:59
pomóżcie;): wyszlo mi 196,25 wiec mam wynik podac 196dm3?
23 maj 19:01
pomóżcie;): podalam kilka ale napisze Ci jeszcze raz.....oblicz ile m3 miesci sie w rurze o dlugosci 1km i
srednicy wewnetrznej 10cm
23 maj 19:02
Kejt: konkretnie 196 litrów wody. 196dm
3=196l
23 maj 19:02
Kejt: najpierw pozamieniaj jednostki na metry i policz promień.
23 maj 19:03
pomóżcie;): dzieki

sorki ze pytam o takie proste sprawy ale wole się upewnic hehe
23 maj 19:03
pomóżcie;): przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 64cm2. Oblicz objętość i pole całkowite tej bryły
23 maj 19:03
Grześ: H=R=8 cm
R=2r, czyli promien:
r= 4 cm
V=πr2H
Pc=2*πr2+2πrH
23 maj 19:05
Kejt: jaki mały podstępny kradziej..pff..
23 maj 19:06
pomóżcie;): hehe
23 maj 19:06
pomóżcie;): a jaki wynik wyszedl?:(
23 maj 19:09
pomóżcie;): chce sprawdzic czy dobrze proszę podaj mi wynik
23 maj 19:14
XXe: napewno dobrze
23 maj 19:31
pomóżcie;): a mozesz mi podac?bo nie jestem przekonana
23 maj 19:35
XXe: moment
23 maj 19:40
XXe: 549?
23 maj 19:45
pomóżcie;): mi wyszlo 96π
23 maj 19:47
pomóżcie;): pc
23 maj 19:47
pomóżcie;): a v 128π
23 maj 19:47
XXe: nie no ja się walnąłem.. −.−
23 maj 19:49
XXe: 2(2,52*π)= 2(6.25π)=39,25+157
23 maj 19:52
pomóżcie;): czyli? mozesz obliczyc jeszcze raz?
23 maj 19:53
pomóżcie;): co to?
23 maj 19:53
XXe: Pc= 2(πr2) + 2πrh
Pc=2(6,25*3,14)+50π
Pc= 39,25+157= 196,25
23 maj 19:56
pomóżcie;): i to juz pewny wynik?
23 maj 19:57
pomóżcie;): ale to nie to

hehe to chodzi o to zadanie: przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 64cm2.
Oblicz objętość i pole całkowite tej bryły
23 maj 19:58
XXe: yhmm..
23 maj 19:58
pomóżcie;): moglbys to obliczyc?
23 maj 19:58
pomóżcie;): ale dzieki
23 maj 19:59
pomóżcie;):
23 maj 20:01
XXe:

xD
a=8cm
r=4
h=8
V=50,24*8=401,92cm
3
Pc=100,48+64π=301,44
23 maj 20:01
pomóżcie;): dzieki wielkie
23 maj 20:02
pomóżcie;): jestes pewien wynikow?
23 maj 20:02
XXe: hmm.. kalkulator liczył
23 maj 20:03
pomóżcie;): a jaka jednoska przy pc?
23 maj 20:03
pomóżcie;): a podaj mi wzory z ktorych liczyles
23 maj 20:05
XXe:
Pc= 2(Pp)+ Pb
Pb= 2 π r h
23 maj 20:06
XXe: to są cm2 przy Pc
23 maj 20:06
pomóżcie;): mi wyszlo znow ze v=128π
23 maj 20:07
pomóżcie;): a gdzie zgubiles π?
23 maj 20:07
pomóżcie;): bo v=πr2 h tak?
23 maj 20:08
XXe: 3,14 dałem : )
23 maj 20:08
pomóżcie;): i skad te cm3?

nie czaje sorki
23 maj 20:08
XXe: dla uproszczenia możesz przyjąć że π = 3 xP
23 maj 20:08
pomóżcie;): to prosze napisz mi od poczatku do konca bo musze napisac skad sie to wzielo
23 maj 20:09
XXe: cm3 stąd że:
Pp jest w cm2 a wysokość w cm ; ) cm2*cm=cm3
23 maj 20:09
XXe: ale co od początku: ))
23 maj 20:10
pomóżcie;): no to zadanie

hehe z 3,14 itd zeby bylo widac skad co wzielam
23 maj 20:11
pomóżcie;): bez obrazka hehe
23 maj 20:11
XXe: masz na myśli to z tym kwadracikiem? xD
23 maj 20:11
pomóżcie;): tak napisz mi jak ma napisac od poczatku
23 maj 20:12
XXe: ok.
Ten przekrój osiowy ma 64cm
2. Więc jego bok ma 8cm, jego bok także jest wysokością tego walca
jak i średnicą

i reszta jest wyzej
23 maj 20:15
XXe: 1002 tu masz wszystko ; )
23 maj 20:16
pomóżcie;): dobra wiec to xD
a=8cm
r=4
h=8
V=50,24*8=401,92cm3
Pc=100,48+64π=301,44 to cale rozwiazanie tak? ok ale dlaczego w v tyle wyszlo bo mi wychodzi
inaczej

chce wiedziec skad wziales 50, 24
23 maj 20:17
pomóżcie;): i w pc 100,48 to cm 2 tak?
23 maj 20:18
XXe: π* r2
16π= 50,24
23 maj 20:19
XXe: Pola z definicji podaje się w jednostkach kwadratowych
23 maj 20:19
pomóżcie;): dzieki
23 maj 20:19
pomóżcie;): to mam cale zadanie...pomozesz mi jeszcze?

czy juz masz dosc?
23 maj 20:20
pomóżcie;): rozumiem ze ten rysunek mam rowniez narysowac?
23 maj 20:21
XXe: : ) pomogę
23 maj 20:21
XXe: zależy od zadania

może być sama treść
23 maj 20:21
pomóżcie;): chodzi o ten kwadrat
23 maj 20:23
pomóżcie;): oblicz objętość i pole powierzchni calkowitej stożka, którego średnica podstawy wynosi 6cm, a
jego tworząca ma długość 10cm.
23 maj 20:26
pomóżcie;): to co narysowac ten kwadrat?
23 maj 20:26
pomóżcie;): a do tego co teraz wyslalam musze zrobic rysunek
23 maj 20:26
XXe: : ) h wylicz z twierdzenia Pitagorasa
powinno Ci wszystko ładnie wyjść
23 maj 20:27
XXe: przekrój osiowy stożka to nie kwadrat : P
23 maj 20:27
pomóżcie;): wyszlo mi v 96π a h 8 ale nie wiem jak zrobic ppc
23 maj 20:28
pomóżcie;): wiem ale chodzi mi o to co Ty narysowales czy tez to narysowac
23 maj 20:28
pomóżcie;): mozesz obliczyc ppc?:0
23 maj 20:28
23 maj 20:29
XXe: nie musisz tego rysować

ja to tak narysowałem dla jasności co gdzie jak
23 maj 20:29
pomóżcie;): wiem ale prosze oblicz mi ppc bo mi zle wychodzi
23 maj 20:30
pomóżcie;): 96π?
23 maj 20:31
XXe: ok juz ; P
23 maj 20:32
pomóżcie;): ok czekam
23 maj 20:33
XXe: r=3
l=10
πr(r+l)= π3(13)=39π
23 maj 20:33
pomóżcie;): ?
23 maj 20:34
pomóżcie;): to jest pc?
23 maj 20:35
XXe: tak
23 maj 20:36
pomóżcie;): co ja zle znow obliczylam:( sprawdz jak mozesz pp=πx r2 = 36π
23 maj 20:38
pomóżcie;): pb = π 6x 10 = 60 π
23 maj 20:38
pomóżcie;): no i pc = 36 π + 60π
23 maj 20:39
XXe: pb= 30π
23 maj 20:40
pomóżcie;): a napisz calosc bo to tez musze podac
23 maj 20:41
XXe: : ]] dałem ci tam wzory
π*r(r+l) = Pc
23 maj 20:42
pomóżcie;): no to z tych wzorow wlasnie obliczylam ze pb=π r l
23 maj 20:44
XXe: r=3
średnica ma 6 ; P
23 maj 20:44
pomóżcie;): aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa to wszedzie tam gdzie r musze 3 podstawic bo wzielam 6

a pp 9π wynosi?
23 maj 20:46
XXe: Pp? nie wiem

tamten wzór jest szybszy, bez liczenia Pb,Pp
23 maj 20:47
XXe: no tak 9π xD
23 maj 20:47
pomóżcie;): ok ale wtedy h mi wyszlo pierwiastek 91
23 maj 20:48
pomóżcie;): a v 24π zgadzas sie?
23 maj 20:48
XXe: 27 chyba
23 maj 20:50
pomóżcie;): wyszlo Ci 1/2 π x 72?
23 maj 20:51
pomóżcie;): 1/3 sorki
23 maj 20:51
pomóżcie;): jakim cudem 27?
23 maj 20:53
XXe: h=√91
13π9*√91 chyba tak
23 maj 20:56
pomóżcie;): napisz mi jeszcze tylko to jak mozesz i juz daje spokoj
23 maj 20:56
XXe: 3π√91
23 maj 20:57
pomóżcie;): no to jak zapisac to w koncowej wersji?
23 maj 20:58
pomóżcie;): dzieki
23 maj 20:58
XXe: : ) jeszcze jakieś zadanko?
23 maj 20:59
pomóżcie;): a znasz najlatwiejszy wzor ppc na walec?
23 maj 21:00
XXe: πr(r+l) najłatwiejszy
23 maj 21:01
pomóżcie;): mam jeszcze jedno..ale masz sily?
23 maj 21:01
pomóżcie;): pole powierzchni bocznej walca jest prostokatem o wymiarach 12 i 6 cm. przyjmujac ze wysokosc
walca wynosi 6 oblicz jego objetosc i pole powierzchni calkowitej
23 maj 21:03
XXe: mam

ale Ty robisz całe : P ja mogę wynik sprawdzić
23 maj 21:03
pomóżcie;): wiec v 3,14 x 6 kwadrat x 6 = 678,24 cm3
23 maj 21:04
XXe: V walca? : )
23 maj 21:06
pomóżcie;): tak
23 maj 21:06
pomóżcie;): zle?
23 maj 21:07
XXe: dobrze : p widać że już sobie poradzisz sama z resztą
23 maj 21:08
pomóżcie;): poczekaj
23 maj 21:09
XXe: heh ; ) ok
23 maj 21:09
pomóżcie;): pp to 144π a pb rowniez 144π
23 maj 21:09
pomóżcie;): a nie wiem ppc
23 maj 21:11
pomóżcie;): 2 x 3,14 x6 x 6= 226,08cm2?
23 maj 21:11
XXe: Pb= 2πrh= π72 chyba tak?
23 maj 21:12
pomóżcie;): a ta 2 przed π?
23 maj 21:13
pomóżcie;): to jak wkoncu?
23 maj 21:15
pomóżcie;):
23 maj 21:15
XXe: mnożenie jest przemienne ; P niema znaczenia gdzie
23 maj 21:18
pomóżcie;): no ale nie pomnozyles i dlatego wyszlo 72 sprawdz jak mozesz
23 maj 21:18
XXe: rh=36*2=72
23 maj 21:19
pomóżcie;): ale co z tym 2 π
23 maj 21:20
pomóżcie;): bo jest wzor 2πrh
23 maj 21:20
pomóżcie;): prosze napisz mi to pb pp i ppc i juz daje Ci spokoj
23 maj 21:21
XXe: xD 2*π*6*6= 2*6*6*π=72*π
23 maj 21:22
23 maj 21:22
XXe: h=6?
r=6? xD
23 maj 21:22
XXe: Pc=144π
23 maj 21:23
pomóżcie;): pp?
23 maj 21:24
XXe: Pp=36π
Pc=2Pp+Pb
Pc=72π+72π
23 maj 21:25
pomóżcie;): jestes tego pewien?
23 maj 21:26
XXe: jeśli r=6=h to tak : ]
23 maj 21:26
pomóżcie;): walec ma wymiary 12 i 6 h=6 ale r ..
23 maj 21:27
pomóżcie;): to r chyba 12?
23 maj 21:28
pomóżcie;): czy nie

?
23 maj 21:28
pomóżcie;): pole powierzchni bocznej walca jest prostokatem o wymiarach 12 i 6 cm. przyjmujac ze wysokosc
walca wynosi 6 oblicz jego objetosc i pole powierzchni calkowitej
23 maj 21:28
XXe: tam wyżej pisałaś 6
ale teraz to pewnie r =12 xD
ok ja spadam cya ^^
23 maj 21:29
pomóżcie;): to tylko podstawic 12 zamiast 6 wszedzie?
23 maj 21:30
XXe: hmm nie przekrój osiowy jest prostokątem?
23 maj 21:30
23 maj 21:30
pomóżcie;): to podstawic czy nie?
23 maj 21:31
pomóżcie;): czy zostawic jak jest? pole powierzchni bocznej walca jest prostokatem
23 maj 21:31
XXe: jakie jest polecenie?
23 maj 21:31
pomóżcie;): pole powierzchni bocznej walca jest prostokatem o wymiarach 12 i 6 cm. przyjmujac ze wysokosc
walca wynosi 6 oblicz jego objetosc i pole powierzchni calkowitej
23 maj 21:31
XXe: aaaa czaję już
23 maj 21:32
pomóżcie;): to co?
23 maj 21:32
pomóżcie;): zle wszystko?
23 maj 21:33
XXe: Pb=96 cm2
12cm tj obwód koła
23 maj 21:33
pomóżcie;): nie czaje
23 maj 21:34
pomóżcie;): co mam zrobic?
23 maj 21:35
XXe: Powierzchnia boczna ma kształt prostokąta 12x6.
6 to wysokość
12 obwód okręgu podstawy
23 maj 21:36
pomóżcie;): yhy...
23 maj 21:37
pomóżcie;): i?
23 maj 21:37
pomóżcie;): czyli bedzie 6? tak jak liczylismy?
23 maj 21:38
XXe: 12=2πr
πr=6
23 maj 21:38
23 maj 21:39
XXe: r będzie inne, 6π bodajże
23 maj 21:39
pomóżcie;): TO WYJDZIE TAK?
23 maj 21:40
pomóżcie;): to nie moze tak chyba byc
23 maj 21:40
pomóżcie;): to bedzie tak jak pisalam 2x 3,14 x 6 x 6 = 226,08cm2?
23 maj 21:41
XXe: tak coś wyjdzie : )
6(π 6π)
23 maj 21:41
pomóżcie;): to moge tak zostawic? jak wyzej napisalam?
23 maj 21:42
XXe: 36ππ2*6= 36*6π
23 maj 21:43
pomóżcie;): nie rozumiem
23 maj 21:44
XXe: V≈68,8
Pc≈96+11,5≈107,5
23 maj 21:45
pomóżcie;): i tego jestes pewien?
23 maj 21:46
XXe: przeczytaj to
1002 ja spadam już
23 maj 21:46
XXe: narka : ) chyba dobrze
23 maj 21:47
pomóżcie;): to tamto na pewno jest zle?
23 maj 21:47
pomóżcie;): dzieki
23 maj 21:47