help,
matematyka ;/ : wierzchołkami rombu są punkty A (−3 0 ) B (0 1 ) C (1 4 ) D (−2 3 )
OBLICZ OBWÓD ROMBU ABCD I DŁUGOŚCI JGO PRZEKĄTNYCH
OBLICZ WYSOKOŚĆ
20 maj 21:49
Godzio:
Obwód:
|AB| = ... [
1248 ]
L = 4|AB| = ...
Długość przekątnych:
|AC| = ...
|BD| = ... [ z tego samego wzoru ]
Wysokość:
| | 1 | | 1 | |
yAB = ax + b ⇒ 0 = −3a + 1 ⇒ a = |
| ⇒ y = |
| x + 1 ⇒ 3y = x + 3 |
| | 3 | | 3 | |
x − 3y + 3 = 0 C(1,4)
h = ... [
1249 ]
20 maj 21:53
matematyka ;/ : DZIĘKI WIELKIE OBWÓD I PRZEKĄTNE JUŻ MAM ALE MAM PROBLEM Z TĄ WYSOKOŚCIĄ
20 maj 22:00
Godzio:
Napisz sobie wzór:
Ax + By + C = 0 P(x
o,y
o)
d = U{|Ax
o + By
o + C|}{
√A2 + B2
Teraz zapisz sobie dane:
A = 1 , B = −3, C = 3 , x
o = 1, y
o = 4
Podstaw i wylicz
20 maj 22:02
Godzio: | | |Axo + Byo + C| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
20 maj 22:02
matematyka ;/ : MOMENT PRÓBUJE
20 maj 22:07
matematyka ;/ : WYSZŁO MI
16 PRZEZ PIERWIASTEK Z 10
20 maj 22:13
matematyka ;/ : DOBRZE?
20 maj 22:16
Godzio:
|1 − 12 + 3| = |−8| = 8
20 maj 22:22
matematyka ;/ : W ODPOWIEDZIACH JEST ZUPEŁNIE INACZEJ
20 maj 22:24
Godzio:
No tak, po Twoim wyniku doszedłem do wniosku, że źle podstawiłaś
A błąd był właśnie pod wartością bezwzględną ...
| | |1 − 12 + 3| | | 8 | | 8√10 | | 4√10 | |
h = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √10 | | √10 | | 10 | | 5 | |
20 maj 22:31
matematyka ;/ : OK DZIĘKI
20 maj 22:33
matematyka ;/ : A RÓWNANIE TEJ WYSOKOŚCI TO MOGĘ Z y= ax+b?
20 maj 22:34
Godzio:
Nie rozumiem pytania ... ?
20 maj 22:35
matematyka ;/ : muszę jeszcze napisać równanie tej wysokości
20 maj 22:36
Godzio:
Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej AB przechodzącej przez C
a = − 3 C(1,4)
20 maj 22:37
matematyka ;/ : wyszło mi y= −3x − y +7
20 maj 22:39
matematyka ;/ : ok?
20 maj 22:42
Godzio:
bez − y

y = −3x + 7
20 maj 22:44
matematyka ;/ : haha ok
20 maj 22:46
matematyka ;/ : dzięk wielkie za pomoc
20 maj 22:47