trapez
Daria: Pole trapezu prostokątnego jest równe 26 cm. jego wysokosc jest o 1 cm krótsza od jednej i o 4
cm krótsza od drugiej podstawy. oblicz obwód
11 maj 19:32
Daria: witam czy ob= 12 + √73
11 maj 19:48
Daria: prosze o sprawdzenie

bardzo prosze nie jestem pewna
11 maj 19:48
Daria: proszę o sprawdzenie bo naprawde nie jestem pewna swoich obliczeń
11 maj 19:53
Daria: i jak myślicie dobrze?
11 maj 19:57
Daria: prosze o odp
11 maj 20:04
kamis:
P
trapezu = 26
Wprowadźmy oznaczenia:
x − długość krótszej podstawy
y − długość dłuższej podstawy
x, y > 0 i y > x
H − wysokość trapezu
Ze wzoru na pole trapezu
| | x + y | | x + y | |
Ptrapezu = |
| * H ⇒ 26 = |
| * H |
| | 2 | | 2 | |
Z treści zadania:
H ⇒ x − 1 = y − 4
y = x + 3
Podstawiając do wzoru w miejsce H = x − 1 i y = x + 3
| | x + x + 3 | |
26 = |
| * (x − 1) |
| | 2 | |
52 = 2x
2 + x − 3
2x
2 + x − 55 = 0
√Δ = 21
| | −1 − 21 | | 11 | |
x2 = |
| = − |
| − odrzucamy to rozwiązanie, gdyż długość boku nie może być |
| | 4 | | 2 | |
wyrażona liczbą ujemną
Długość krótszej podstawy − 5
Długość dłuższej podstawy − x + 3 = 5 + 3 = 8
Długość wysokości − x − 1 = 5 − 1 = 4
Długość ramienia − 5 (obliczasz z twierdzenia Pitagorasa)
Obwód = 5 + 5 + 4 + 8 = 22
11 maj 20:19
Daria: ja inaczej zrobilam
ptrapezu = 26
p=(a+b) h /2
a= h+2
b=h+4
p=(h+1 + h+4)h/2
p= (2h +5)h/2
p= 2h2 + 5h /2
26 * 2 = 2h2 + 5h
0= 2h2 + 5h − 52
delta = 441
x1= 8
x2= − 13 − odpada
twierdzenie pitagorasa
82+ 32= r2
czyli r= √73
ob = 29 + √73
11 maj 21:02
Daria: poprawa a = h+1
11 maj 21:04
Daria: kamis jak myslisz?
11 maj 21:05
kamis:
Pomyliłaś się przy liczeniu pierwiastków
| | −5 + 21 | | 16 | |
x1 = |
| = |
| = 4 |
| | 4 | | 4 | |
Sposób jest dobry, tylko błąd w obliczeniach
11 maj 21:10
Daria: zwracam honor

pomyłka w obliczeniu x1
11 maj 21:11
11 maj 21:12
234: wpisz To otrzymasz
7
5 75
11
2 112
x
3 + x
2 + x + 1 x3 + x2 + x + 1
5
10 510
8
2x−1 + 4
x = 2 82x−1 + 4x = 2
2
2009 22009
64 = 8
2 = (2
3)
2 = 2
3*2 = 2
6 64 = 82 = (23)2 = 23*2 = 26
3
45 345
5
x2−2 5x2−2
x
x2 = e
ln xx2 = e
x2lnx xx2 = eln xx2 = ex2lnx
√3 √3
√121 √121
3√8 3√8
4√625 4√625
3
√2 3 √2
23
23
1
45
145
27 +
37 =
57
27 + 37 = 57
(1
23 − 2
78) *
45
(123 − 278) * 45
1 2 4
+
− 1
2 3 5
3x − 2
2x + 1
2 + 12
13 − 45
3 + 14
2 +
7 − 89
5
nawias
8
nawias
nawias
5
nawias
nawias
9
nawias
nawias
4
nawias
9!
=
(9−4)!*4!
⎧ x+y=5
⎩ x−y=3
⎧ x=3
⎨ y=4
⎩ z=6
| | ⎧ | x gdy x≥0 | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x gdy x<0 | |
⎧ x gdy x≥0
|x| = ⎨
⎩ −x gdy x<0
Wzory są na stronie
55 Wzory są na stronie 55
Rozdział z wielomianów jest tutaj
i8 Rozdział z wielomianów jest tutaj i8
Na forum było już to zadanie tutaj
12318 Na forum było już to zadanie tutaj 12318
podkreślony,
pogrubiony podkreślony, pogrubiony
czerwony,
czerwony czerwony, czerwony
niebieski,
niebieski niebieski, niebieski
zielony,
zielony zielony, zielony
fioletowy,
fioletowy fioletowy, fioletowy
brązowy,
brązowy brązowy, brązowy
szary,
szary szary, szary




:((
:(







tiaaa




















<je
pizze>




































































>






















]





















































29 lut 22:58
Gustlik:

Pole trapezu prostokątnego jest równe 26 cm
KWADRATOWYCH
!. jego wysokosc jest o 1 cm
krótsza od jednej i o 4
cm krótsza od drugiej podstawy. oblicz obwód
W zadaniach, gdzie dane są wielkości, które zazwyczaj się oblicza, jak pole czy objętość,
stosujemy zasadę "co masz dane, to obliczasz". Zasada polega na obliczeniu danej wielkości za
pomocą niewiadomych, przyrównaniu jej do wartosci podanej w zadaniu i rozwiązaniu tak
otrzymanego równania, czyli w tym przypadku musimy obliczyć pole tego trapezu z boków stosując
oznaczenia na rysunku, bo pole jest dane:
| | (x+4+x+1)*x | | (2x+5)*x | |
P= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Teraz przyrównujemy to pole do wartości podanej w zadaniu i mozemy je rozwiązać NA JEDNEJ
NIEWIADOMEJ:
(2x+5)*x=52
2x
2+5x−52=0
Δ=441,
√Δ=21
x
1=−6,5 − odpada, x
2=4
Teraz z Pitagorasa oblicz y, powinno wyjśc 5 i zsumuj boki.
1 mar 02:30