Kasia:
proszę pomóżcie
Dla jakiej wartości x dane liczby są trzema kolejnymi wyrazami ciągu artmetycznego? 2, 4x+1, 2x
16 gru 17:45
Jakub:
Skorzystaj z własności ciągu arytmetycznego na stronie
264.
Z tej własności układasz równanie
4x+1 = (2 + 2x) / 2
Rozwiązujesz to równanie i masz x
16 gru 18:06
Kasia:
a co to znaczy /2
16 gru 18:17
Kasia:
i to nie powinno się rozwiązywać z takiego wzoru: a2 - a1 = a3 - a2
16 gru 18:19
Jakub:
/ <- to kreska ułamkowa Tak jak 1/2 to jedna druga.
Własność ciągu arytmetycznego jest prawdziwa dla wszystkich wyrazów tego ciągu, a nie tylko pierwszych trzech jak w twoim wzorze. Ale twój wzór też jest dobry. Jak z niego skorzystasz to otrzymasz
(4x+1) - 2 = 2x - (4x+1)
Dalej już sobie poradzisz.
16 gru 18:36
Kasia:
sorcia ale tam w przykładzie podałam 2x zamiast 2x2
i włąśnie jak licze z tym kwadratem to mi dziwny wynik wychodzi...
16 gru 18:51
Jakub:
Układasz podobne równanie.
(4x+1)-2 = 2x
2-(4x+1)
4x-1 = 2x
2-4x-1
-2x
2+8x-2 = 0 /:2
-x
2+4x+1 =0
dalej masz wzory na stronie
54
16 gru 19:52