:P: 264
279
liczymy te 3 wyrazy ciągu ^^
b
1 = (−1)
1+2 * (1−3) = (−1)
3 * (−2) = (−1) * (−2) = 2
b
2 = (−1)
2+2 * (2−3) = (−1)
4 * (−1) = 1 * (−1) = −1
b
3 = (−1)
3+2 * (3−3) = (−1)
5 * 0 = (−1) * 0 = 0
mamy policzyć sume trzech pierwszych wyrazów. Z racji, że jest ich tylko 3 moglibyśmy, akurat w
tym przypadku, policzyć te 3 wyrazy i dodać. Powinno wyjść.
2 + (−1) + 0 = 1
no i to jest ta suma. Odp S
3 = 1
Tyle, że to nie jest dobry sposób, gdy mamy policzyć sumę dużej ilości tych wyrazów, np sumę 35
wyrazów jakiegoś ciągu to strasznie długo zeszłoby z tym liczeniem.
Dlatego właśnie są wzory: dla ciągu arytmetycznego i dla ciągu geometrycznego. −−−−>
264
279
dla ciągu geometrycznego −−−−>
264 musisz tylko policzyć wyraz pierwszy i ten ostatni do
którego chcesz sumować (np chcesz policzyć sume 35 wyrazów ciągu arytmetycznego to liczysz a
1
i a
35 wyraz 1 i 35) i liczbe n masz. n=35(dla naszego przykładu)
dla ciągu geometrycznego −=−−−−>
279 musisz policzyć a
1 (wyraz 1) oraz wartość "q"
czyli wartość o którą każdy kolejny wyraz ciągu geometrycznego się zmienia. Wzór na "q" to
poprostu (wyraz wyższy / przez / wyraz niższy o 1
q = a
n+1 dzielone na a
n
tyle ze w tym ciągu co mamy teraz rozwiązać trudno określić na moim poziomie, jaki to jest
ciąg. Jak dla mnie ani arytmetyczny, ani geometryczny.
Czyli w tym wypadku chyba ta metoda na samej górze jest najlepsza
Odp S
3 = 1