geometria analityczna
muminka: zadanie 1
Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty
A= (0;3) i B=(−2;−1)
Zadanie 2
Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej 2x+y+1=0 i przechodzącej przez punkt P=(2;3)
zadanie 3
Oblicz odległość punktu A(1;−3) od prostej o równaniu y=−4x+2
27 lut 20:57
27 lut 21:05
Kasiaszek: zad.1 to prosta ma wzor y=ax+b, wiec robisz uklad rownan i podstawiasz pod y i x obydwa punkty
∫3=a*0+b
∫−1=a*(−2)+b
wyliczasz a i b i bedziesz miała równanie prostej y=ax+b
zad.2 2x+y+1=0 musisz przekształcić w postać kanoniczna czyli y=−2x−1 i prosta rownolegla musi
miec taki sam wspolczynnik a, w tym przypadku jest to −2, a wiec y=ax+b podstawiasz, pod x i y
ten punkt i pod a −2 i wyznaczasz b
zad.3 musisz najpierw doprowadzić y=−4x+2 do postaci ogolnej czyli −4x−y+2=0 i teraz masz do
tego wzor:
odległość punktu A(x,y) od prostej o równaniu Ax+By+C=0 obliczamy:
d=|Ax+By+C| przez √A2+B2
27 lut 21:06
muminka: a czy mógłby mi ktoś podać wzór do zadania nr 2?
27 lut 21:45
Kasiaszek: w zadaniu nie potrzebny jest żaden wzór, postać kanoniczna to tylko wyznaczenie y, podałam ci,
że jest to y=−2x−1 prosta równoległa bedzie wygladała tak y=−2x+b musisz teraz podstawić ten
punkt co masz podany, czyli
3=−2*2+b
3=−4+b
b=7
czyli prosta równoległa to y=−2x+7
28 lut 15:09