s
Rastax: Podaj zbiór wszystkich rozwiązań nierówności
2cos2 x > 1+sin2x
w przedziale <0,π>
16 sty 17:49
16 sty 17:56
anette: Czy ktos mógłby mi rozwiazać następujące rónania cosx/2=1+cosx
3sinx=2cos do kwadratu x
sinx−cos2x=0
tg(pi/3−x)=tgx
1−tgx=cos2x
sin do kwadratu 8x− sin do kwadratu 4x = −1
tgx+tg2x=tg3x
sinx+cosx=−1
sin3x+cos2x+2=0
2sin do kwadratux + sin2x=2
pierwiastek z trzech cos2x+sin2x=1
16 sty 17:58
anette: Chociaz kilka, będę ogromnie wdzięczna
16 sty 17:58
Spaz: tam gdzie masz np sin
2x zamieniasz na cos
2x wg wzoru na jedynkę trygonometryczną.
jeżeli masz sin(lub cos, tg, ctg) 2x(lub3x) zamieniasz wg wzorów
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
a następnie tak jak
normalne f trygonometryczne. jak coś powiedz którego nie łapiesz bo robić wszystkich nie będę−
nie robię gotowców
16 sty 18:02
Spaz: zasady robienia masz wyżej. miłego liczenia. jak coś to mów które chcesz konkretnie ale nie
będę robił każdego
16 sty 18:03
anette: Proszę strasznie...jutro mam kolokwium...pomózcie:(
16 sty 18:04
anette: dziękuję
16 sty 18:04
anette: a czy mogę zamienić 2cos2x z jedynki trygonometrycznej? Jak to zrobic?
16 sty 18:07
Spaz: kolosa? jutro? z takiego czegoś? ach...
1) 3sinx=2cos2x
3sinx − 2 + 2 sin2x = 0
sinx=t
2t2+3t−2=0
dalej dasz radę?
16 sty 18:07
Spaz: 2(cos2x)=2(1−sin2x)=2−2sin2x
16 sty 18:08
anette: Wiesz co Spaz...ja tego w ogóle nie rozumiem bo czegos takiego w liceum nie mieliśmy, chociaz
byłam na rozszerzonej matmie...Napisales ze nie bedziesz robił wszystkich..a jak Cie ładnie
poproszę

PROSZĘ CIĘ ŁADNIE
16 sty 18:10
anette: Błagam wręcz...ja tego nie ruszę..a tak to chociaż jak juz bede miala zrobione to przeanalizuje
i sie nauczę robic podobne przykłady
16 sty 18:11
anette: wiem ze to nie jest trudne ale jak sie to pierwszy raz na oczy widzi to cięzko człowiekowi
16 sty 18:12
16 sty 18:12
anette: dziękuje za pierwsze..dalej to wiem juz jak zrobić

a następne
16 sty 18:14
Spaz: AD 1) 2t2 +3t −2=0
Δ=25
t1=−1/2 t2=−2
sinx=−1/2 v sinx=−2 [i przy tym piszesz że to sprzeczne (bo sinx ∊<1;1> więc nie może wynosić
−2)]
sinx=−1/2 dla x= −π/6 +2kπ v x=4π/6 + 2kπ
16 sty 18:16
anette: Nie było...my na matmie to tragedia..pani w trzeciej klasie stwierdziła ze bedziemy sie
przygotowywac do matury podstawowej bo ja wszyscy zdaja a reszta co che z rozszerzonej to
niech idzie na korki
16 sty 18:16
16 sty 18:18
anette: Dziekuje ogromnie ze mi pomożesz
16 sty 18:18
anette: Ok ..dalej wiem juz jak zrobic...delta pozniej t1 t2 itd...a to trzecie?
16 sty 18:22
Spaz: u nas odwrotnie było że co za różnica że macie podstawę zdać. jesteście na rozszerzeniu więc
robimy materiał rozszerzony + część studiów....
tg(π/3−X)=tgX
tg(π/3−X)−tgX=0
tgπ/3 − tgX/(1+tgπ/3 * tgX) − tgX=0
sprowadź do wspólnego mianownika i dalej obliczasz na zasadzie tgπ/3=√3 szukasz tgX itd
16 sty 18:24
anette: przepraszam trzecie mi zrobiłes a co ztym drugim 3sinx=2cos2x
16 sty 18:27
anette: sorry pogubiłam sie to tez juz było..sorki
16 sty 18:28
Spaz: jak to delta poniżej t1 t2 ? o co chodzi?
tam masz wtedy 2siin 2x + sinx − 1=0
2t2+t−1=0
Δ=9 t1=−1 v t2=1/2
sinx=1/2 dla x=π/6+2kπ v x=−4π/6+2kπ v sinx=−1 dla x=3π/2+2kπ
w sumie masz 3 odpowiedzi
16 sty 18:30
anette: a skąd się wzięło z x to wyrażenie ułamkowe..?
16 sty 18:32
Spaz: patrz Spaz: AD 1) 2t2 +3t −2=0 Δ=25 t1=−1/2 t2=−2 sinx=−1/2 v sinx=−2 [i przy tym piszesz że to
sprzeczne (bo sinx ∊<1;1> więc nie może wynosić −2)] sinx=−1/2 dla x= −π/6 +2kπ v x=4π/6 + 2kπ
wyżej będzie lepiej widoczne.
tam gdzie masz AD1) to ciąg dalszy tamtego zadania
16 sty 18:32
Spaz: anette:a skąd się wzięło z x to wyrażenie ułamkowe..?
lepiej kopiuj i wklej. będzie lepiej widoczne
16 sty 18:33
anette: hehhe...wiem wiem...delta to własnie ten trójkącik...więc najpierw tak jak napisałes obliczam
delte czyli trójkącik i dalej szukam t1, t2...
16 sty 18:33
Spaz: tak. a potem wracasz; czyli t1=sinx v t2= sinx
bo tak było początokow wstawiane, że sinx+t by to obliczać jak równanie kwadratowe
16 sty 18:35
anette: i dalej juz wiem jak zrobic...
16 sty 18:36
anette: Tak tak rozumiem, ale doceniam to ze mi tak chcesz bardzo dokładnie wytłumaczyć..jednak są
jeszcze zyczliwi ludzie na tym świecie
16 sty 18:37
Spaz: wyrażenie z ułamkiem to pewnie chodzi o to:
tgπ/3 − tgX/(1+tgπ/3 * tgX) − tgX=0
tak?
bo tg(α−β)= właśnie tyle. patrz znowu kartę wzorów albo na tej stronce co już wyżej podawałem.
Jaśniej?
16 sty 18:38
anette: ale wiesz co dalej tego z tym tg nie rozumiem
16 sty 18:38
Spaz: osobiste powody

i nie ma problemu
16 sty 18:38
anette: aha. juz jasniej..a zaraz to juz bedzie w ogole jasno
16 sty 18:39
Spaz: | | tg(π/3) − tgX | |
nie rozumiesz dlaczego tg(π/3−x) = |
| ? |
| | 1+ tg(π/3)tgx | |
spójrz we wzorach. szczerze ja też nie ale po prostu tak jest. dlatego trygonometria jest tak
porąbana i wszyscy na nią narzekają
16 sty 18:42
Spaz: dobra. 3 zadania z głowy: teraz moje pytanie: coś do nich trzeba jeszcze wyjaśnić czy można je
całkowicie uważać za zrobione?
16 sty 18:43
anette: a tak przy okazji to Ty może studiujesz matematykę?
16 sty 18:44
anette: Można je całkowicie uwazac za zrobione..i mało tego..mozna je nawet juz uważac za całkowicie
zrozumiałe
16 sty 18:45
Spaz: mam semestr przerwy. zaczynam od 21 lutego na informatyce z wydziału elektronicznego w
warszawie a co tam?
16 sty 18:45
Spaz: i dobrze. teraz z tym zaczną się małe schody... napisze je za chwilę
16 sty 18:46
anette: a to czwarte


zrobisz mi


?
16 sty 18:47
anette: aha ok
16 sty 18:47
Spaz: zaraz. sam muszę się zastanowić nad nim. mówię za chwilę
16 sty 18:48
anette: a nic bo ja studiuje matematyke w Tarnowie

I myslalam ze Ty tez matme,...
16 sty 18:50
anette: Moze ten przykład jest wyjatkowo trudny to moze lepiej zróbmy ten sin28x−sin24x=−1
16 sty 18:57
anette:
16 sty 19:04
Spaz: mam pytanie? udostępnisz maila albo coś? tylko ze względu na bezpieczeństwo wrzuć go na adres
ala999666.wp.pl
stworzyłem to konto tylko na chwilę więc tam będzie bezpieczne. za dużo czasu zajmuje mi
przepisywanie tego wszystkiego więc wyśle Ci zdjęcia. to jak?
16 sty 19:07
anette: Nie morduj się z tym przykładem..lepiej zróbmy ten co napisałam
16 sty 19:08
Spaz: nikt nie zespamuje tego konta. a ja te ala999666.wp.pl stworzyłem do zabawy więc mogą mi nawet
je kraść o ile dadzą radę

to jak? zaoszczędzisz mi trochę czasu?
16 sty 19:09
Spaz: ja je już mam tylko dużo pisania.
16 sty 19:09
anette: a może byc gg?
16 sty 19:10
Spaz: | | sinX | |
1− tgX=cos2X cos2x=cos2x−sin2x o czym już było. tgX= |
| |
| | cosX | |
| | sinX | | sinX | |
1− |
| −cos2x=1− |
| +sin2X − cos2X=0 |
| | coxX | | coxX | |
do wspólnego mianownika czyli do cosX
| cosX − sinX + sin2X * cosX − cos3X | |
| =0 |
| cosX | |
równanie wielomianowe: mianownik wpisujemy do dziedziny licznik zostawiamy: czyli
D: cosX ≠ 0 −> x≠π/2 +2kπ v x≠−π/2 + 2kπ [ w tym przypadku możemy zsumować bo niektóre punkty
się powtarzają, sprawdź zaznaczając je na wykresie] czyli D: x∊R ∧ x∉π/2+kπ
wracamy przepisując sam licznik bez mianownika:
cosX − sinX + sin
2X * cosX − cos
3X=0
cosX(1+sin
2X−cos
2X) −sinX=0
cosX(sin
2X + sin
2X) − sinX=0 1−cos
2X=sin
2x z jedynki trygonometrycznej
2sin
2X cosX − sinX=0
sinX(2sinXcosX−1)=0 sin2X=2sinXcosX
sinX=0 v sin2X−1=0
sinX=0 v sin2X=1
sinX=0 dla x=kπ
2X=t
sint=1 dla t=π/2+2kπ
t=2x=π/2+2kπ teraz dzielisz przez2 by mieć sam X
X=π/4 + kπ
i dziedzina: nie wpływa na odpowiedź więc: x=π/4 + kπ v =kπ
aż mnie ręka boli
16 sty 19:15
Spaz: właśnie dlatego miałaś mi wysłać maila na tamte konto żeby Twojego nikt go nie spamował... bo
ja go nie używam więc mi mogą spamować... a teraz trochę za późno
16 sty 19:17
anette: spaz...jesteś..czy mnie juz zostawiłeś
16 sty 19:26
anette: aha
16 sty 19:26
anette: teraz tez sie juz zorientowałam..a trudno
16 sty 19:27
anette: kolos wazniejszy a e−maila sobie zmienię
16 sty 19:28
Godzio: e−maila już nie ma
16 sty 19:30
anette: To wyslesz mi te zadania

?
16 sty 19:31
anette: co to znaczy nie ma?
16 sty 19:32
Spaz: ale już zrozumiała ten przykład? (komp się zawiesił)
16 sty 19:32
anette: dziekuje..a ręka poboli i przestanie

;_
16 sty 19:35
anette: mniej więcej tak, ale jeszcze bede pozniej na nie patrzec i analizować
16 sty 19:36
Spaz: tak wyślę ale zaraz. tylko właśnie ktoś zmodował Twój post z mailem

wrzuć go na adres ten
który Ci dałem ok? bo nie zapisałem Twojego. wyślij mi tam e−maila z byle czym oki?
16 sty 19:37
Spaz: mniej więcej ale rozumiesz czy coś jeszcze Ci umyka?
16 sty 19:37
Spaz: jesteś?
16 sty 19:40
anette:
16 sty 19:50
Spaz: wyślij mi coś na tego e−maila ok? ala999666.wp.pl będzie szybciej
16 sty 19:53
anette: Miałam problemy bo kopiowałam ten adres z forum a tam nie ma @ przeciez
16 sty 19:57
anette: Juz wysłalam
16 sty 19:58
anette: Doszło

?
16 sty 19:58
Spaz: ok mam. teraz muszę się przenieść na 2 kompa. za chwilę wrócę
16 sty 20:00
anette: doszło?
16 sty 20:00
Spaz: ok mam. teraz muszę się przenieść na 2 kompa. za chwilę wrócę
16 sty 20:01
anette: ok
16 sty 20:01
anette: i dziekuję
16 sty 20:03
anette:
16 sty 20:07
anette: czekam cierpliwie
16 sty 20:13
anette:
16 sty 20:17
Spaz: jestem i już wysyłam 2 zadania. tylko na 3 stronach
16 sty 20:20
anette: jestes

?
16 sty 20:22
anette: o rany...bardzo długie
16 sty 20:22
anette: dzieki
16 sty 20:23
Spaz: poszło. możesz sprawdzić i się już pouczyć. jak coś to pisz a wyjaśnię
16 sty 20:23
anette: Nie wiem jak mam Ci dziękować
16 sty 20:26
Spaz: jak to zaliczysz i jeżeli kiedyś będziesz w warszawie to mi postawisz flaszkę

jak nie to
dziękuje wystarczy
16 sty 20:30
Spaz: w tym następnym na pewno będzie −1?
16 sty 20:35
anette: Muszę przyznać, że trudne te zadania
16 sty 20:46
anette: Tak..

−1
16 sty 20:46
anette: Wiesz co to forum to troche z opóźnieniem "działa"
16 sty 20:47
Spaz: i jak?
16 sty 20:47
anette: Dobrze...a będę w te wakacje..to Ci ta flaszke postawię..ale tylko jedną...alkohol jest
szkodliwy w duzych ilościach
16 sty 20:48
Spaz: owszem z opóźnieniem. ale to norma. mam 2 kolejne ale te 2 coś mi nie tak bo zbyt dziwnie
wychodzi
16 sty 20:48
Spaz: a w małych ilościach bezużyteczny
16 sty 20:49
16 sty 20:49
anette: to ..nic pan jak zobaczy ze cokolwiek ruszyłam to juz jakies punkty da..on jest spoko

możesz smialo wysylac..
16 sty 20:50
Spaz: Poza tym żeby Ci się pojawiały nowe posty musisz odświeżać stronę

to tak na marginesie

i
znalazłem błąd więc zaraz wysyłam 2 kolejne
16 sty 20:54
anette:
16 sty 20:57
anette: ok
16 sty 20:58
Spaz: poszły
16 sty 20:59
16 sty 21:02
anette: ja Ci Abrab nie pomogę bo jak widzisz sama proszę o pomoc, ale myslę, że Spaz tak, bo on jest
bardzo uczynny
16 sty 21:08
anette: Dziekuję Spaz...juz sobie przepisałam i teraz sie uczę
16 sty 21:08
anette: A te następne masz czas zrobić czy już Cię nie gnębić


?
16 sty 21:15
Spaz: sprawdź swój post
16 sty 21:16
Spaz: ciągle myślę

nareszcie mogłem się oderwać od pochodnych i całek więc spox to też zrobię

tylko potrzebuję chwili do namysłu
16 sty 21:17
Spaz: Arab jesteś jeszcze?
16 sty 21:17
Abrab: tak
16 sty 21:18
Spaz: hmmm... mam pomysł na następne ale jestem ciekaw czy tak można. niby zgodnie z zasadami ale
takimi naginanymi
16 sty 21:19
Spaz: @ arab: rozwiązałem Twój problem możesz zobaczyć go na linku co go wstawiłeś
16 sty 21:20
Abrab: dziękuje zaraz ogarne o co chodzi z tym i przeanalizuje.
16 sty 21:21
anette: OK
16 sty 21:22
Spaz: cosx(sinx−cosx)=0
cosx=0 v sinx−cosx=0
cosx=0 v sinx=cosx
jak myślisz. można w ten sposób zrobić? przyrównuję do zera więc raczej tak... ale pewny nie
jestem
16 sty 21:25
Spaz: cały przykład poszedł w eter

szukaj w koncie
16 sty 21:27
anette: Mozna tak, bo juz się spotkałam z czymś takim na zajęciach

na 100% mozna
16 sty 21:27
anette: Dziękuję..właśnie przepisałam...i przyznam, że zaczęłam robić sama też tak jak Ty...coś się juz
nauczyłam..cieszę się bardzo
16 sty 21:31
anette: jeszcze mam 4 przykłady które chciałabym zrobić..masz czas czy już jestes zmęczony?
16 sty 21:34
Spaz: hej, weź sprawdź jedną rzecz: czy jak rozwiązywałem sinx=1/2 to jakie wyniki pisałem?
x=π/6+2kπ v x=4π/6+2kπ
czy:
x=π/6+2kπ v x=5π/6+2kπ
?
bo te drugie rozwiązanie jest dobre a nie pamiętam jak pisałem
16 sty 21:37
Spaz: dobrze tylko wyślę kolejne zadanie
16 sty 21:37
Spaz: dawaj kolejne zobaczymy co się da zrobić

tylko idę sobie herbatkę kolejną zrobię... a nie
czekaj

) mam browar chłodzony za oknem
16 sty 21:45
Spaz: dobra. wysłane. czekam na kolejne
16 sty 21:51
anette: O dizekuje juz przepisałam...a kolejne to cosx/2=1+cosx
sinx/2=1+wartośc bezwzględna z sinx
cosx+tgx<1+sinx
16 sty 22:01
Spaz: a zrozumiała? bo tam przepisać to nie da dużo punktów, trzeba zrozumieć
i już robię
16 sty 22:02
anette: tylko nie za dużo tego browaru...żeby nam przypadkiem dziwne wyniki nie powychodziły
16 sty 22:03
anette: Tak, wiem narazie przepisuje a pozniej bede to analizować...
16 sty 22:04
Spaz: mam dobry parapet. ostatnio 34 sztuki się chłodziły

teraz mam jedynie 6 sztuk więc się nie
martw. w takim stanie jeszcze robiłem całki choć o nich nic nie wiedziałem bo brat mi to
tłumaczył
16 sty 22:04
Spaz: ale czy to mniej więcej rozumiesz. czy nie masz pytań bo się staram krok po kroku robić
16 sty 22:05
anette: wiem, dlatego nie mam pytań..jak będę miala to napewno napiszę
16 sty 22:05
anette: Nie będzie mnie chwilkę...zaraz wracam
16 sty 22:06
anette: już jestem:0
16 sty 22:17
anette: jesteś?
16 sty 22:18
Spaz: hmm... gratuluję! tym razem odesłałaś mnie aż do starych zeszytów
16 sty 22:25
Spaz: już jestem. musiałem poszukać tajemnych zapisków i obliczeń
16 sty 22:25
anette: przepraszam..
16 sty 22:25
anette: jak dla mnie to bardzo tajemnych
16 sty 22:26
Spaz: przepraszam

nie żartuj... mi to jeszcze lepiej bo coś się nauczę
16 sty 22:27
anette: jeszcze tylko te cztery przykłady co Ci napisałam i będziesz wolny
16 sty 22:28
anette: jesteś bardzo miły
16 sty 22:28
anette: teraz jak mam juz Twojego e−maila..to bedziesz biedny...zasypię Cię pytaniami
16 sty 22:29
Spaz: tylko załóż konto na gmailu. tam masz chat wewnętrzny i o wiele szybszą pocztę. kolejne zadanie
leci
16 sty 22:33
anette: żartuję..
16 sty 22:33
Spaz: PS: będę chciał to już mogę być wolny

buahahaha

ale nie jeszcze się pomęczę. przecież
studenci powinni sobie pomagać
16 sty 22:34
anette: OK

Czekam z niecierpliwością
16 sty 22:34
anette: Spaz: PS: będę chciał to już mogę być wolny − fakt:( ale dzieki ze sie pomęczysz
16 sty 22:35
Spaz: ale nie robi mi to problemu. serio. jak coś to pisz ile chcesz a jak będę w stanie to pomogę.
i jakie 4 zadania skoro wyżej zapisałaś tylko 3?
16 sty 22:35
anette: tak. zdecydowanie studenci powinni sobie pomagać
16 sty 22:35
anette: a to może trzy
16 sty 22:36
anette: O wiadomosc doszła..
16 sty 22:36
anette: dziekuje za zadanie..teraz go analizuje własnie
16 sty 22:40
anette: Tylko nie wiem skąd się z cosx wzięło −cos2x/x+sin2x/x?
16 sty 22:42
anette: aha juz wiem..ze wzoru
16 sty 22:44
Spaz: z prawej strony masz zapisane cos2x=cos2X−sin2X oraz cos(X+X)=cos2X
więc cosX=cos(x/2+x/2)= cos2 x/2 − sin2 x/2
teraz jaśniej?
16 sty 22:44
Spaz: ale z modułem może być gorzej

bo sinusa nie zamienia się tak łatwo
16 sty 22:45
anette: wiesz co ten moduł to sobie darujmy..naprawdę..bo ja musze o 11 iśc wiec moze to nastepne
16 sty 22:46
16 sty 22:46
anette: jest ta nierówność
16 sty 22:49
anette: Ta nierównośc zróbmy. proszę
16 sty 22:49
anette: to z modułem to trzeba chyba na przypadki rozbić: że sinx>0 lub sinx<0
16 sty 22:50
anette: to to juz sama sprobuje..ważniejsza jest ta nierówność
16 sty 22:50
Spaz: to mogą być długie przykłady. a czemu tak wcześnie idziesz?
16 sty 22:52
anette: jesteś?
16 sty 22:52
anette: a bo jutro muszę wstać o 5;30 bo mam na 8:00 zajęcia
16 sty 22:53
Spaz: tam sprowadź do postaci
sinx/2 − 1= IsinxI
sinx/2 − 1=sinx v sinx/2 − 1= −sinx
a resztę musisz jakoś sama wyszukać by wyszło
16 sty 22:53
Spaz: kobiety... ach...dobrze że ja mogę wstawać o 7
16 sty 22:54
anette: to może już na dzisiaj skończmy...a ja napisze do Ciebie jeszcze kiedyś..bo może to kolokwium
przełozymy to będzie czas zeby sie zapytać
16 sty 22:54
anette: No tak...kobiety maja ciezkie zycie
16 sty 22:55
anette: Dobrze..to ja juz idę spać...Nie wiem jak Ci dziękować

Strasznie mi pomogłeś

Dzięki
wielkie
16 sty 22:56
anette: Mam nadzieję, że jakoś napisze to kolokwium

Trzymaj się zdrowo

Pozdrowienia
16 sty 22:57
Spaz: pytaj się o co chcesz i kiedy chcesz

pozdrawiam i powodzenia
16 sty 22:58
paulina: mam pytanie pomozesz mi w rozwiazaniu zadania
17 sty 15:19
Rastax: sorry ale tam niejest cos2x tylko cos
2 x. wiec jak zamienie to na sin
2 x to nadal po prawej
stronie mam 2*sinx*cosx. i nie wiem co mam dalej zrobic
2−2sin
2 x > 1+ 2sinx*cosx
i co dalej

to jest do mo9jego zadania ( pierwszy post)
17 sty 17:18
Spaz: ok. to mnie trochę zmyliłeś tym pierwszym przykładem jak napisałeś... i powiem że sam miałem
mały problem, ale znalazłem coś takiego:
oraz:
korzystając z pierwszego wzoru otrzymujesz:
cos2X + 1 >sin2X + 1
cos2X>sin2X
a teraz zrób oba wykresy (dobrze jakbyś to zrobił na jednym rysunku) i odczytaj tą zależność
oraz jego rozwiązania
17 sty 19:41
Rastax: czyli to będzie od <0,1/8π> i (5/8π,π>
czy sie pomylilem
17 sty 21:57