równanie wymierne
Abrab: prosze o sprawdzenie mojego rozwiązania:
rozwiąż równanie wymierne
| | 3 | | x | | 11−x | |
L) |
| + |
| = |
| |
| | x2−1 | | x−1 | | x+1 | |
1. x
2−1=(x−1)(x+1)
| 3 | | x(x+1) | | (11−x)(x−1) | |
| + |
| − |
| =0 |
| (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | | x+1(x−1) | |
dobrze to do jednego mianownika sprowadzilem?
| 3 | | x(x+1) | | (x−11)(x−1) | |
| + |
| + |
| =0 /*(x−1)(x+1) |
| (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | | x+1(x−1) | |
3+x(x+1)+(x−11)(x−1)=0
Jak do tej pory dobrze to mam ?
16 sty 20:16
meg: 3+x(x+1)+(11−x)(x−1)=0
16 sty 20:19
meg: a tak ogolnie to dobrze
16 sty 20:19
Abrab: na 100%? a ten minus przed nawiasem (11−x) po tym jak przerzuciłem na drugą strone? Całe to
wyrażenie chyba zmienia znak?
ma wyjść później że x=2 lub x=3,5
16 sty 20:22
Abrab: nie wiem jak to dalej zrobic ale nie wiem czy masz racje meg , bo maja wyjsc z rownania
kwadratowego 2 pierwiastki takie jak powyżej a z tego co mi napisalas/es to by wynikalo ze:
3+x
2+x+11x−11−x
2+1=0
dalej...
12x=9 czyli w ogole nie masz racji meg to jest źle , bo maja wyjsc 2 pierwiastki x=2 i x=3,5
a ja dalej nie wiem jak dalej należy kombinować żeby wyszły mi te pierwiastki , za cholere nie
wychodzi mi dalej tak jak powinno

Prosze niech mi to ktoś sprawdzi lub pokaze jak pierwiastki dalej wyliczyc z tego zeby wyszly
16 sty 20:34
Spaz: 3 rząd 3 ułamek: weź x+1 w nawias bo to ważne
meg sorki ale nie można tego tak. albo tak jak Arab ma, albo tak jak Ty pokazałeś tylko z
minusem przed nawiasem
licznik: 3+x(x+1)−(11−x)(x−1)=0
3+x2+x−11x+11+x2−x=0
2x2−11x+14=0
chyba tak.
Δ=9 więc powinno być ok
16 sty 21:16
Abrab: dobrze wyszło
16 sty 21:31
Spaz: nie ma sprawy po to jesteśmy
16 sty 21:40