Proszę o pomoc nie umię i nie rozumię
ana7756: Określić zbiory wartości funkcji
1) f(x)= ex
2) f(x) = lnx
6 sty 20:23
Bogdan:
Tu są pokazane wykresy funkcji wykładniczych
187, a tu
219 logarytmicznych.
6 sty 20:29
ana7756: Mam rozumieć, że f(x) = lnx
to zbiór wartości funkcji należy do R ( liczb rzeczywistych) ?, bo liczba e jest równa ok.
2,718, czyli jest większa od 1, a>1, to jest rosnąca. Tak mam rozumieć rozwiązanie tego
przykładu ?. A z pierwszym przykładem sobie nie radzę , nie wiem jak to zrobić , pomimo pomocy
w lekturze. Proszę o wyjaśnienie
6 sty 20:47
ana7756: Proszę o pomoc nie umię i nie rozumię
ana7756: Określić zbiory wartości funkcji
1) f(x)= ex
2) f(x) = lnx
Mam rozumieć, że f(x) = lnx
to zbiór wartości funkcji należy do R ( liczb rzeczywistych) ?, bo liczba e jest równa ok.
2,718, czyli jest większa od 1, a>1, to jest rosnąca. Tak mam rozumieć rozwiązanie tego
przykładu ?. A z pierwszym przykładem sobie nie radzę , nie wiem jak to zrobić , pomimo
pomocy
w lekturze. Proszę o wyjaśnienie
6 sty 21:24
Bogdan:
Jaki jest zbiór wartości funkcji f(x) = 2x, f(x) = 3x, f(x) = 4x ?
6 sty 21:49
ana7756: Dla mnie jest to: xεR
6 sty 21:53
Bogdan:
Nie pytałem o dziedzinę, ale o zbiór wartości funkcji.
6 sty 22:00
ana7756: Napisano, że zbiór wartości funkcji to wszystkie liczby które możemy odczytać ze wzoru
funkcji.
W przykładzie jest to funkcja rosnąca, więc zbiorem są dodatnie liczby rzeczywiste.
6 sty 22:08
Bogdan:

1. f(x) = lnx, D
f: x∊R
+, ZW
f: y∊R
2. f(x) = e
x, D
f: x∊R, ZW
f: y∊R
+
6 sty 22:52
ana7756: 
Dzięki za pomoc, ale to jest czarna magia
6 sty 23:05