wze: Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji.
1) f(x)=x2-4x+5
2) f(x)=-3+ln(x-3/x2)
24 sty 13:22
Basia:
w (2) nie wiem jak to ma być
x-3
-3 + ln(----------)
x2
3
czy -3 + ln(x - ------)
x2
24 sty 13:44
wze: ten pierwszy wariant
24 sty 13:46
Basia:
1. D=R
liczymy pochodną
f'(x) = 2x -4
f'(x) = 0 ⇔ 2x -4 =0 ⇔ 2x =4 ⇔ x=2
f'(x)<0 ⇔ 2x-4<0 ⇔ 2x<4 ⇔ x<2
f'(x)>0 ⇔ 2x-4>0 ⇔ 2x>4 ⇔ x>2
czyli:
x∈(-∞; 2) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∈(2 ; +∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie
dla x=2 funkcja osiaga minimum
xmin=2 fmin = f(2) = 4 - 8 + 5 = 1
24 sty 13:48
Basia:
x-3
f(x) = -3 + ln(----------)
x2
logarytmować można tylko liczby >0 czyli
(x-3)/x2 > 0 ⇔ x-3>0 ⇔ x>3
D= (3 ; +∞)
liczymy pochodną
f'(x) = 1 / [(x-3)/x2] * [ (x-3)/x2]' =
x2 1*x2 - 2x(x-3) x2 - 2x2 + 6x
------- * --------------------- = ------------------------ =
x-3 x4 x2(x-3)
- x2 + 6x x(6-x)
------------------ = -------------------
x2(x-3) x2(x-3)
f'(x)=0 ⇔ x(6-x) =0 ⇔ x=0 lub x=6
0 odpada bo nie nalezy do dziedziny
badamy znak pochodnej
najprościej tak: narysować wykresy funcji:
y=x
y=6-x
y=x-3
i z wykresu odczytać znak pochodnej
x∈(3,6) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∈(6, +∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie
xmin=6 fmin = f(6) = -3 + ln(3/36) = -3 +ln(1/12)
swprawdź czy się nie pomyliłam w rachunkach
24 sty 14:00
jan: 2x/x2−4 oblicz ekstrema i monotoniczność...pomocy
17 gru 16:45
john2: Zacznij od wyznaczenia dziedziny.
17 gru 16:47
jan: x2−4 nie = 0
więc x =2,x=−2...
17 gru 17:12
jan: D={R/2,−2}
17 gru 17:13
jan: 
?
17 gru 17:13
17 gru 17:23
jan: (2x)'*x2−4−(x2−4)'*2x/(x2−4)2.......=2x2−8−2x4/x4−4x2−16
17 gru 17:48
jan:
17 gru 17:52
john2: Niewiele widać z Twojego zapisu. Stosuj zapis U { licznik} { mianownik} (pisane bez spacji)
albo przynajmniej liczniki/mianowniki dawaj w nawias.
Coś pomyliłeś. Przyjrzyj się dobrze drugiemu wzorowi od dołu
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
Ma wyjść
17 gru 17:56
jan: jak bys mg. go rozpisac ...
17 gru 18:00
jan: zrobilem wedle wzoru
17 gru 18:01
john2: | | 2x | | (2x)' * (x2 − 4) − 2x * (x2 − 4)' | |
( |
| )' = |
| = |
| | x2 − 4 | | (x2 − 4)2 | |
| | 2 * (x2 − 4) − 2x * 2x | |
= |
| = ... |
| | (x2 − 4)2 | |
17 gru 18:05
jan: ok a teraz

bierzemy licznik i patrzymy czy≤≥0
17 gru 18:10
john2: | | −2x2 − 8 | |
Robimy |
| = 0 |
| | (x2 − 4)2 | |
−2x
2 − 8 = 0
Brak rozwiązań, czyli pochodna nie ma miejsc zerowych.
Jeśli się nie mylę, patrzymy jaki znak ma licznik naszej pochodnej
Będzie zawsze ujemny. Więc cała funkcja jest malejąca we wszystkich trzech przedziałach
(przedziałach wynikających z dziedziny).
17 gru 18:18
jan: ok stary dzięki już sobie poradze bo przedział od (−
∞,−2 ) (2,+
∞) a dalej to wiem a ekstrema to
liczymy dla tych punktów
17 gru 18:21
john2: Nie. Moim zdaniem jest koniec zadania.
Funkcja nie ma ekstremów, bo pochodna nie ma miejsce zerowych. Znak funkcji pochodnej jest
ujemny dla wszystkich x (co byś nie podstawił za x w liczniku, będzie minus), czyli nasza
funkcja jest malejąca dla wszystkich x (oczywiście nie licząc −2 i 2, bo dla nich funkcja nie
ma wartości). Więc funkcja jest malejąca w przedziałach:
x∊(−∞,−2)
x∊(−2,2)
x∊(2,+∞)
17 gru 18:27
jan: aha ok ... jest jeszcze pare prykładó ale powalcze sam dzięki
17 gru 18:29
17 gru 18:33
jan: ok dzięki wielkie "john2"
17 gru 18:37