funkcja pomocy
jędrek : funkcja f(x)=−x2+bx+c przyjmuje wartości dodatnie tylko dla argumentów x∊(1,5).
a)wyznacz współczynniki b i c
b)wyznacz współczynniki wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f.
c) podaj przedziały monotoniczności funkcji f
14 gru 18:23
michal: a) 1 i 5 muszą być miejscami zerowymi funkcji, więc wygląda ona:
f(1)=0
−1+b+c=0
i
f(5)=0
−25+5b+c=0
Układ równań:
/−1+b+c=0
\−25+5b+c=0
/b=−c+1
\−25−5c+5+c=0
/b=−c+1
\−4c=20
/c=−5
\b=6
b) Strona
79.
c) Strona
1483.
14 gru 19:02
jędrek : oo dzięki wielkie
14 gru 19:06