Ciąg geometryczny
ania;): Ciąg geometryczny , czy dobrze to zrobiłam ?
an=2*5n+2
Dobrze to zrobiłam ?:
an+1 =2 * 5(n+1)+2=2*5n+3
an+1 2 * 5n+3
_____ = __________= 5n+3 : 5n+2=5(n+3)−(n+2)=5n+3−n−2=5
an 2 * 5n+3
2 gru 21:36
Eta:
ten ciąg nie jest geometryczy !
an= 2*5n+2 −−−−−− taki ciąg jest geometryczny
2 gru 21:38
ania;): źle zapisałam

Powinno być tak :
an=2*5
n+2
Dobrze to zrobiłam ?:
a
n+1 =2 * 5
(n+1)+2=2*5
n+3
an+1 2 * 5
n+3
_____ = __________= 5
n+3 : 5
n+2=5
(n+3)−(n+2)=5
n+3−n−2=5
an 2 * 5
n+3
Dobrze jest rozwiązane ?
2 gru 21:43
2 gru 21:46