matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny
ania;):
Ciąg geometryczny , czy dobrze to zrobiłam ? an=2*5
n+2
Dobrze to zrobiłam ?: a
n+1
=2 * 5
(n+1)+2
=2*5
n+3
an+1 2 * 5
n+3
_____ = __________= 5
n+3
: 5
n+2
=5
(n+3)−(n+2)
=5
n+3−n−2
=5 an 2 * 5
n+3
2 gru 21:44