Wskaż równanie prostej, która jest osią symetrii paraboli o równaniu y = x2 − 4x
wojtek: Wskaż równanie prostej, która jest osią symetrii paraboli o równaniu y = x2 − 4x + 2010 .
x=4 x=−4 x=2 x=−2
21 lis 20:00
think: osią symetrii paraboli jest prosta x = p gdzie p to pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli,
a na to jest wzór, który winieneś znać...
21 lis 20:02
wojtek: rozwiazywalem to wzorem funkcji kwadratowej ale cos mi nie wychodzi
21 lis 20:06
think: napisz jak to rozwiązywałeś to podam Ci gdzie masz błąd.
21 lis 20:07
wojtek: y=x2−4x+2010
a=1 b=−4 c= 2010
Δ=(−4)2−4*1*2010
Δ=16−8040
Δ=−8040
tu juz nie moge nic zrobic
21 lis 20:11
think: a jaki jest wzór na współrzędne wierzchołka paraboli?
Bo to że funkcja ta nie ma miejsc zerowych nie oznacza że nie ma wierzchołka
21 lis 20:13
wojtek: kurde no tak
21 lis 20:14
Tragos: w ten sposób pokazałeś, że ta parabola nie ma miejsc zerowych, a tutaj nie o to chodzi,
trzeba wyznaczyć pierwszą współrzedną wierchołka paraboli, a na to wzór jest taki:
21 lis 20:14
maleńka: a mógłby ktoś zrobić to zadanie wyżej? byłabym wdzięczna
3 kwi 13:53
use: które?
3 kwi 13:56
pati: −4/2=−2 czyliii d
29 kwi 23:03
pati: x=−b/2a
x=4/2
x=2
Odp C
pomyliłam się xd
29 kwi 23:04
pigor: ..., Wskaż równanie prostej, która jest osią symetrii paraboli o równaniu y= x
2−4x+2010 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż,
y=x
2−4x+2010 = x
2−4x+4+2006 =
(x−2)2+2006 ⇒
⇒
x=2 − szukane równanie osi symetrii paraboli . ...
29 kwi 23:23
ewelina: Prosta o równaniu x=−3 jest osią symetrii paraboli y=−2x <do potęgi drugiej> + bx−7. Wyznacz b.
Proszę o pomoc
4 maj 11:06
4 maj 11:14
miętus: Napisz wzór funkcji kwadratowej wiedzą, że miejscami zerowymi są liczby: −3 i 1
oraz punkt ( −2; 3) należy do jej wykresu funkcji.
Proszę o szybką pomoc i z góry dziękuję
4 maj 11:24
ewelina: dziękuje Kaja
4 maj 11:25
Kaja: f(x)=a(x+3)(x−1)
3=a(−2+3)(−2−1)
3=−3a
a=−1
f(x)=−(x+3)(x−1)
jesli chcesz to możesz wymnożyć nawiasy i sprowadzić ten wzór do postaci ogólnej
4 maj 11:28
ewelina: Zadanie 1 ) Napisz wzór funkcji kwadrayowej wiedząc że punkty (−2:0), (3:0),(1:2) należą do
jej wykresu funkcji.
Zadanie 2 ) Rozwiąż nierównośći a) (x−7)(3x−2)>0 b) − 3x
2+9x≤0
Proszę o pomoc
13 maj 19:46
bezendu:
Zadanie 1
y=a(x−x1)(x−x2)
y=a(x+2)(x−3)
2=a(1+2)(1−3)
2=−6a /2
a=−3
y=−3(x+2)(x−3)
y=−3(x2−3x+2x−6)
y=−3(x2−x−6)
y=−3x2+3x+18
13 maj 19:52
13 maj 19:53
ewelina: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji y=12x2+2x−3 w przedziale <−1;2>.
13 maj 20:29
13 maj 20:38