logarytmy
coreel: prosze o pomoc jak obliczyć.
log 1/3 3 √27
9 lis 20:29
think: log1/3 3√27 = x
z definicji
logab = c ⇔ ac = b
przedstaw swoje liczby czyli podstawę logarytmu i liczbę logarytmowaną w postaci potęg trójki.
9 lis 20:37
coreel: ok spróbuję, ale jestem słaby w tych obliczeniach
1/3x= 3 √27
1/3x=3(3)3 /*3
x=32 * 34
x=8
? czy tak?
9 lis 20:45
think: nie 1/3x
tylko podstawa
do potęgi x
| | 1 | |
( |
| )x = (3−1)x = 3−1*x = 3−x |
| | 3 | |
9 lis 20:46
think: √a = a1/2
√27 = √33 = (33)1/2 = ....
(ab)c = ab*c
9 lis 20:48
think: kłaniają się wzorki z potęg....
9 lis 20:48
coreel: no to jeszcze raz
1/3x = 3 √27
3−x = 3 * 3(3)
i już dalej nie wiem
9 lis 20:51
9 lis 20:56
think: mówisz że tam nie ma, a jest może coś takiego:
n√am = a
m/n 

9 lis 21:01
think: dobra masz 3−x = 3*31,5
3*31,5 = ....
3a*3b = 3a + b
9 lis 21:02
yy: Nie ma, jest 9 wzorów chyba, że idzie jakoś przejść do następnej części?
9 lis 21:05
think: https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
bo źle szukałeś

to, że masz zadanie z logarytmów nie znaczy że tam są wszystkie wzory
matematyka ma to do siebie, że może zazębiać wiele działów a logarytmy nierozerwalnie łączą
się z potęgami, na ogół
9 lis 21:05
coreel: no czyli 3−x=1,5..?
9 lis 21:07
think: jeszcze raz
masz taki wzór
ab*ac = ab + c
a masz 31*31,5 = ...
9 lis 21:09
coreel: aaaa spoko dopiero zauważyłem..

na kartce to inaczej wygląda i tutaj inaczej

3
−x = 2,5
9 lis 21:14
think: 3
−x = 3
2,5 
masz te same podstawy więc żeby te liczby były równe to potęgi mają być równe
czyli....
9 lis 21:18
coreel: czy to znaczy, że trzeba coś przenieść?
3−x−32,5 =?
9 lis 21:29
think: nie to oznacza, że
skoro 3do tajemniczej potęgi równej −x = 32,5
to w takim razie tajemnicza potęga −x = 2,5 ⇒ x = ....
9 lis 21:30
coreel: yyyy... teraz napisałem na kartce i wydaje mi się że można to podzielić przez 3 czyż nie?
9 lis 21:31
coreel: czyli x=−2,5
9 lis 21:33
think: i tyle na ten temat.
9 lis 21:35
coreel: mam jeszcze takie zadanka prostsze czy mógłbyś sprawdzić czy dobrze?

log
9 1/27
9
x=1/27
9
x=(27)
−1 |:9
x=−3?
log
2 1/8
2
x = 1/8
2
x = (8)
−1
x=−4?
9 lis 21:41
think: 9
x = (27)
−1
dotąd dobrze dalej herezja

przedstaw 9 o 27 jako potęgi 3
| | 1 | |
drugi przykład przedstaw |
| jako potęgę dwójki |
| | 8 | |
9 lis 21:48
coreel: 9x=(27)−1
(32)x = (33)−1
32+3−3
czyli x = −1?
2x =(23)−1
x=−3?
9 lis 21:58
think: (32)x = (33)−1
skorzystaj ze wzoru (ab)c = ab*c i dopiero porównaj potęgi
drugie jest ok
9 lis 22:01
coreel: 2x=−3 |:2
x=−3/2
x=−1 i 1/2
9 lis 22:05
think: tak teraz ok
9 lis 22:23