pomocy
WERONIKA: WERONIKA: mając dane 2 punkty A=(1,2) i B = (5,6)
A) NAPISZ WZÓR FUNKCJI
B) OBLICZ DŁUGOŚĆ ODCINKA
C) OBLICZ ŚRODEK ODCINKA
D) NARYSUJ WYKRES
E) PODAJ MIEJSCE ZEROWE
F) FUNKCJA JEST MALEJĄCA CZY ROSNĄCA
4 lis 18:06
4 lis 18:40
Zielona Gałązka: E. zaznacz te punkty w układzie współrzędnych i połącz − masz wykres.
F.Zobacz czy prosta patrząc od lewej strony do prawej wznosi się (wtedy rosnąca) czy opada
(malejąca).
C. Dodaj pierwsze współrzędna i podziel na 2.
Dodaj drugie współrzędne i podziel na 2. Z obu tych wyników otrzymasz współrzędne środka.
B. Długość odcinka obliczasz z takiego wzoru na długi pierwiastek a pod nim (x2−x1) − całość do
kwadratu PLUS (y2−y1) − całość do kwadratu. Pewnie masz w zeszycie taki wzór.
A. Podstawu współrzędne podanych punktów A i B do wzoru na prostą: y=ax+b. Otrzymasz 2 równania
z niewiadomą "a" i "b". Rozwiążesz układ równań i otrzymane "a" i "b" wstawisz do wzoru
y=ax+b.
4 lis 18:46
kropka:

A) 2=a+b
6=5a+b
masz taki układ równań i trzeba do rozwiązać
a=1 i b=1
y=1x+1
B) wektor AB=[ 4;4] to długość IABI=
√42+42=
√32=2
√8
C) x=
1+52
x= 3
y=
2+62
y= 4
Środek to punkt S(3;4)
D) musisz zaznaczyć te podane punkty i poprowadzić przez nie prosta
E) 0=1x+1
1x=−1
x=−1<− miejsce zerowe
F) funkcja rosnąca
4 lis 18:47