Liczba do potęgi x? Równanie x = 3 do potęgi (5x + 1)
Xxx: Jak to obliczyć? Czy trzeba to tak zostawić?
18 paź 16:21
Bogdan:
Czy tak wygląda równanie x = 35x + 1 ?
Jeśli tak, to trzeba je rozwiązać.
18 paź 16:24
Xxx: Tak, ale nie wiem właśnie jak je rozwiązać.
18 paź 16:25
Bogdan:
b = ar ⇒ r = loga b
18 paź 16:29
Xxx: Czyli będzie tak
x = 3(5x + 1)
5x + 1 = log(3)x
Tak to będzie wyglądało?
18 paź 16:34
Xxx: Ale i tak nie wiem co z tym dalej zrobić.
18 paź 16:38
Bogdan:
5x + 1 = log3 x
Narysuj na jednym układzie współrzędnych wykres y = 5x + 1 oraz wykres y = log3 x
i zobacz w których punktach przecinają się wykresy.
Jeśli istnieją punkty wspólne, to ich odcięte są rozwiązaniem równania.
18 paź 16:40
maja: (x+3)5
15 gru 17:24
sabina: 1+4= 3x
11 lut 18:37
kotka: pomocy potrzebuje rozwiazania log3 do potegi 1/3
9 lis 13:22
5-latek: | | 1 | | 1 | |
log31/3= |
| log3= |
| *0,47≈0,16 |
| | 3 | | 3 | |
9 lis 13:37
kotka: log6 do potegi 36
9 lis 13:51
5-latek: czy to ma byc logarytm dziesietny czyli ma byc taki zapis log636?
jesli tak =36log6= 36*0,77 = policz sobie
log6=log(2*3)=log2 +log3 = 0,3+0,47=0,77
9 lis 13:56
kotka: tak dziesietny
9 lis 14:00
kotka: robie prace kontrolna z matmy
9 lis 14:11
5-latek: OK
9 lis 14:17
kotka: [27 do potegi jednej szostej] potega
do minus 2
9 lis 14:21
9 lis 14:28
kotka: dzieki
9 lis 14:32
kotka: 5log5 do potegi 4
9 lis 14:37
5-latek: Najpierw tak
wiemy ze log2=0,3 i log10=1
| | 10 | |
to wobec tego log5=log |
| = log10−log2 =1−0,3=0,7 to z oglnych wzorow powinnismy |
| | 2 | |
wiedziec
Wiec mamy tak 5log5
4=4*5log5=20*0,7= policz
Zapoznaac sie z ewzorani
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html tutaj wykorzystalem 4 wzor od gory i tez na iloaz
logarytmow
9 lis 14:50
kotka: przedstaw liczbe w postaci jednej potegi
9 lis 14:58
kotka: 3 pierwiastek z 3
9 lis 14:58
5-latek: no jak liczbe ?
9 lis 14:59
5-latek: 3√3=31*31/2 = 31+1/2= 3 dodaj te potegi
√3=31/2 popatrz na wzory ktore na sz w linku
9 lis 15:02
kotka: juto tu bede to napisze jeszcze teraz zmykam
9 lis 15:26
kotka: dziekuje ci za pomoc
9 lis 15:26
kotka: ♥
9 lis 15:26