logarytmy
Becia: Czy ktoś mi pomoże

Bardzo proszę...!
a) x=log
24√8
b) log
x32= −5
c) log
x=3
d) x=log 0,001
e) x=49
log72
f) x=log
√3 9
√3
g) x=10*100
12log9−log2
h) x=2
log2 5
i) x=
√102+12log16
27 wrz 15:07
mila: zamien 8 na 2 ?
27 wrz 15:11
Becia: w każdym ? i czemu na 2 ?
27 wrz 15:14
mila: w pierwszym
27 wrz 15:15
Becia: 234 ?
27 wrz 15:16
mila: 2 x=√8 tam masz 4 stopnia ale nie pamiętam jak to sie robi
27 wrz 15:17
mila: to ile wynosi x ?
27 wrz 15:18
Becia: no ja chce żeby mi to właśnie ktoś wytłumaczył...
27 wrz 15:19
mila: x to jest potega do której podnosisz 2 i wynik wychodzi 2{3}{4}
2x=23{4} kurcze cięzko mi się pisze potega 3/4
czyli x=3/4
27 wrz 15:22
Becia: no to napisałam Ci wyżej , że 234
27 wrz 15:24
Ломоно́сов: a) x=log
24√8
Z definicji logarytmu:
a
x=b
W rozpatrywanym przypadku rolę a pełni 2, natomiast rolę b spełnia
4√8
Zatem:
2
x=
4√8
2
x=2
34
27 wrz 15:25
mila: loga b=x
ax=b
z tego korzystamy
27 wrz 15:27
mila: logx 32=−5
x−5=32 warunek dla x napisz z degfinicji
27 wrz 15:29
wójt:
2x = 4√8
"x to jest potęga do której podnosisz 2" − nieprawda, x to wykładnik, a nie potęga
27 wrz 15:30
Ломоно́сов: Na tej samej zasadzie robimy pozostałe podpunkty, przykładowo b:
b) log
x32=−5
a ⇒ x
b⇒ 32
x ⇒ −5
Z definicji logarytmu: a
x=b
x
−5=32
x
−5=(
12)
−5
27 wrz 15:31
Becia: no to tak też to zrobiłam
27 wrz 15:32
mila: Masz racje
27 wrz 15:32
mila: warunek ?
27 wrz 15:34
Becia: pomożecie mi jednak z pozostałymi przykładami ? bo są trudniejsze
27 wrz 15:36
mila: powinnas zaczac od warunku x>0 i x≠1
a dobrze napisałaś nie jest to log x=3 logarytm dziesiętny
27 wrz 15:40
Becia: 
27 wrz 15:40
Becia: to czyli tego 3go przykładu nie da sie rozwiazac?
27 wrz 15:41
Ломоно́сов: Becia, chodzi o to czy w podpunkcie c) jest na pewno logx=3 czy logx=3
27 wrz 15:43
Justyna :): d) x=log0,001
10x = 0,001
10x= 10−4
x=−4
27 wrz 15:46
mila: warunek do poprzedniego zadania a w tym trzecim powinno byc
log x=3 wtedy jest to logarytm dziesiętny log10 x=3 warunek x>0
103=x
albo było logx tu zgubiłaś liczbę=3
27 wrz 15:46
Becia: mam w zeszycie tak jak tam jest napisane , chyba ze z tablicy zle przepisalam ...
27 wrz 15:46
Justyna :): h
x=5
27 wrz 15:47
Becia: nie liczby tam na pewno nie było , to będzie jednak tak logx=3
27 wrz 15:47
Justyna :): f)
√3x= √3−5
x=−5
27 wrz 15:51
Justyna :): czyli c)
103=x
x=10000
27 wrz 15:52
mila: czyli w 3 masz x=1000
27 wrz 15:53
Ломоно́сов: i) x=√102+12log16
Korzystamy z wzoru : klogax= logaxk
x=√102+log4
Korzystamy z wzoru: k=logaak
x=√10log100+log4
x=(10log100+log4)12
Korzystamy z jednego z wzorów na potęgowanie: (ax)y=axy
x=1012log100+12log4
Korzystamy z wzoru : klogax= logaxk
x=10log10+log2
Korzystamy z wzoru: logax + logay= loga(x * y)
x=10log20
Korzystamy z wzoru: alogax=x
x= 20
27 wrz 15:59
Becia: justyna
a czemu w przykładnie f) jest
√3=
√3−5
27 wrz 16:14
Becia: jeszcze potrzebuje przykłady e) g) h) !
27 wrz 16:14
mila: tam jest √3x=P{3}−5
Nie bardzo rozumiesz o co w tym chodzi prawda ?
27 wrz 16:18
Becia: ehh noo prawda
27 wrz 16:18
mila: log2 8=?
27 wrz 16:20
Becia: 3 ?
27 wrz 16:21
Kejt: tak
27 wrz 16:22
mila: log x 27=3
27 wrz 16:23
Becia: 3
27 wrz 16:24
mila: najpierw warunek x>0 i x≠1
x
3=27
x
3=3
3
x=3
27 wrz 16:31
mila: Becia jesteś ? rozpisz jak poprzedni przykład
27 wrz 16:39
mila: Becia jesteś ? rozpisz jak poprzedni przykład
27 wrz 16:39
mila: Becia jesteś ? rozpisz jak poprzedni przykład
27 wrz 16:45
Becia: x2=14
x2=122
x=12 ?
27 wrz 16:46
mila: tak teraz przykład e
potrzebujemy wzór aloga b=b
27 wrz 16:56
mila: b=x a=7 49=72
i jeszcze wzór c*loga b=loga bc
27 wrz 17:08
mila:
b=aloga b
x=49log7 2
x=72log7 2
x=7log72*2
x=7log7 4
x=4
podobnie h
27 wrz 17:20
Becia: to jest jakaś czarna magia dla mnie, masakra−,−
27 wrz 17:23
mila: niestety bez wzorów ani rusz
27 wrz 17:30
27 wrz 17:32
mila: x=2log2 5 tu masz tylko 1 wzór b=loga b
czyli x=
zaraz przerywam wiec jeżeli chcesz jeszcze jedno to postaraj sie szybciej odpisywać
27 wrz 17:36
mila: b=aloga b
27 wrz 17:39
Becia: no i co mam z tym dalej zrobic? ?
27 wrz 17:42
Becia: nie wiem co pod co podstawić .. ; /
27 wrz 17:42
mila: Becia patrz na wzór i na zadanie co sie z czym pokrywa ? we wzorze masz duze a i małe a w
zadaniu w tym samym miejscu duże 2 i małe 2 tak ? Tak w miejscu małego b jest 5 w
miejscu dużego b jest x tak ? czyli x=b =5
27 wrz 17:47
Becia: i to już rozwiązanie?. ze x=5?
27 wrz 17:49
mila: tak
27 wrz 17:50
Becia: widać, że z logiką u mnie ciężko

dzięki wielkie Mila za pomoc

: )
27 wrz 17:51
mila: w g potrzebujesz wiecej wzorów
loga b−loga c=
27 wrz 17:52
mila: to za te buziaczki napiszę

log
a b−log
a c=log
a(b:c}
27 wrz 17:54