ciagi
czekolada: Oblicz sumę stu najmniejszych dodatnich rozwiązań równania sin
3x = sinx .
prosilam o rozwiazanie w piatek tego zadania,ale mialo złą treść. wiec prosze o wytlumaczenie i
rozwiazanie jeszcze raz krok po kroku. dziekuje

!
sin
3x=sinx /−sinx
sin
3x − sinx = 0
sinx(sin
2x−1)=0
sinx=0 v sin
2x−1=0
(sinx−1)(sinx+1)=0
sinx=0 v sinx=1 v sinx=−1
jeszcze raz zapisalam to co mam.
19 wrz 19:12
czekolada:
19 wrz 19:24
czekolada: 
19 wrz 19:43
Bogdan:
ale tam
57213 już to zadanie zostało rozwiązane
19 wrz 19:55
Bogdan:
Poprawiam link
57037
19 wrz 19:57
Krzysiek:

We wszystkich niebieskich punktach sin(x) = 1
W zielonych: sin(x) = 0
W czerwonych: sin(x) = −1
Czyli punkty, które nas interesują to:
I sto takich
Jak je zsumować?
19 wrz 20:03
czekolada: wiem, znalazlam to juz. a mam pytanie czy tam musi koniecznie byc ten cos2x ? tzn.
sinx*cos2x=0
bo ja to rozbilam na samym poczatku na same sinusy.. tak jak tutaj napisalam.
nie do konca rozumiem to rozwiazanie, pewnie tez dlatego ze leże z trygonometrią i nie mam o
niej zielonego pojecia..
19 wrz 20:03
czekolada:
| | π | |
takk ? i to wystarczy. jak obliczny a1 ktore juz mamy bo jest to |
| i jeszcze a 100  |
| | 2 | |
19 wrz 20:05
czekolada: a a100 = 50π
19 wrz 20:07
Lukasz: Czy mogę równanie sin
3x=sinx podzielić przez sinx . Wtedy otrzymam sin
2x=1
28 kwi 14:08