konkursowe - gimnazjum - podzielność liczb :/
Patrycja: Witam. Mam kilka kłopotliwych zadanek konkursowych − gimnazjalnych. Proszę o wgląd i ewentualną
pomoc.
1. Dzieląc pewną liczbę przez 2,3,4,5,6 i 7 otrzymujemy zawsze resztę 1. Podaj jak znaleźć
przynajmniej jedną liczbę.
Znalazłam podobne zadanie:
http://www.xlo.torun.pl/gimnazjum/matma/liga_umk/rozw/rocznik91a/29_trusz/05_06_p6_liga1_23r/05_06_p6_liga1_23r.html
Niby wynik dostaję n=k*420+1 i to się zgadza, ale dojście do wyniku z tymi przekształceniami i
dziwacznym zapisem NWW(2,3,4,5,6,7)=NWW(4,5,6,7)=NWW(4,5,3,7)=4*5*3*7 O co tu biega

?
Skąd w NWW aż tyle liczb i czemu znika trójka z pierwszego nawiasu, w drugim jej nie ma,
natomiast w trzecim znów sie pojawia, a znika szóstka...
Czy ktoś jest mi w stanie wskazać poprawne rozwiązanie?
2. Liczba abcabc jest podzielna przez 10985. Jaka to liczba?
Wiem, że 10985*77=845845 i że 77 jest dzielnikiem liczby 1001, która pojawia się w następującym
przedstawieniu liczby abcabc:
1001*(100a+10b+c) = k*10985
Proszę o pchnięcie mnie na tory ostatecznego rozwiązania.
3. Czy iloczyn 2789537*2789538 da się zapisać w postaci kwadratu liczby naturalnej?
Próbowałam wykorzystać wzór skróconego mnożenia:
(2789537,5−0,5)*((2789537,5+0,5)=2789537,5
2−0,5
2
le na tym stanęłam, nie wiem co dalej.
Również przedstawienie tych liczb jako dwóch kolejnych liczb naturalnych:
n(n+1)=x
2
x ma być liczbą naturalną
Nie ma takiego n które podstawione do
√n(n+1) dało liczbę naturalną.
Znów mam problem ze zgrabnym ujęciem tego w formie dowodu. Proszę o pomoc.
4. Wykaż, że przy dzieleniu dowolnej liczby pierwszej przez 30 reszta jest liczbą pierwszą lub
jest równa 1.
Zaczęłam od wypisania dzielników 30 będących liczbami pierwszymi: 2,3,5 i dalej klops. Stoję.
Proszę o pomoc.
5. Wykaż, że 7*5
2n + 12*6
n dzieli się przez 19.
6. Oblicz liczbę a, gdy a=(1−
14)(1−
19)(1−
116)...(1−
1n2)
19 wrz 16:31
Godzio:
5.
7 * 52n + 19*6n − 7 * 6n = 7(52n − 6n) + 19 * 6n =
= 7 * ( (52)n − 6n) + 19 * 6n =
= 7(25 − 6)(5n−1 + 5n−26 + ... + 5*6n−2 + 6n−1) + 19 * 6n =
= 7*19*(5n−1 + 5n−26 + ... + 5*6n−2 + 6n−1) + 19 * 6n c.n.d
19 wrz 16:37
Patrycja: Dzięki serdeczne Godzio

Czekam na podpowiedzi do reszty zadań...
19 wrz 16:44
Godzio:
4. ma na pewno poprawną treść?
19 wrz 17:06
Bogdan:
Patrycjo − zadania konkursowe trzeba samemu rozwiązywać.
19 wrz 17:13
Mickej: Zgadzam się z Bogdanem.
19 wrz 17:14
Patrycja: Taka była podana treść.
Nie startuję w konkursie, chcę wiedziec jak rozwiązuje się takie zadania. Do kilku pierwszych
podałam swoje rozważania. Czy możecie to skomentować w miejsce dobrych rad?
19 wrz 17:25
Patrycja: Jeszcze jedno. Mam problem z zadaniem, żadnego nauczyciela pod ręką. Grzebię w książkach,
szukam w necie, zeby nie było, ze idę na łątwiznę. Jest forum zadankowe na tej naprawdę
wypasionej stronie. Wpisuję z setek zadań 6, które sprawia mi trudność. Otrzymuję radę, że
trzeba je rozwiązywc samemu, albo ktoś pisze innej osobie, że nie będzie za nią prac domowych
odrabiał, jeszcze ktoś podaje jakiś wzór bez słowa wyjaśnienia i pisze: dokończ sobie...
No to po co jest to forum? Po to, zeby głąby umieszczały zadania, a Ci co, ewentualnie (czy na
pewno?) umieją piszą w domyśle : zrób se sama.... Nie mam słów.
Niech w takim razie pomogą mi Ci, którzy chcą pomóc, mają pomysł na zadanie. Przecież nie
żądam, proszę. Też źle

?
19 wrz 17:48
Patrycja: Godzio, przyjmijmy, że w zadaniu 4 chodzi o liczby pierwsze większe niż 30.
Rozmyślałam nad tym jak zaisać liczę pierwszą w postaci ogólnej, pewnie nie do zrobienia.
Liczba parzysta 2n , czba nieparzysta 2n+1, liczba pierwsza? Buu....
19 wrz 17:58
Patrycja:

gfdsfkljhgfd
19 wrz 19:00
Patrycja:

bbaacxtxy
X
2 paź 01:21