matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz stosunek
Monia :
Oblicz stosunek dł. promienia okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym prostokątnym do dł. promienia wpisanego w ten trójkąt. Z góry dziękuje wszystkim tym którzy pomyślą nad tym zadaniem
22 sie 09:13
robinka:
d=a
√
2
1
R=
d
2
2P
r=
a+a+d
1
P − pole trojkąta −
a
2
2
a
2
a
r=
=
2a+a
√
2
2+
√
2
R
1
2
a
√
2
=
r
a
2+
√
2
https://matematykaszkolna.pl/strona/542.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/541.html
dokończ
22 sie 09:58