Rozwiąż nierówność:
Kate : Rozwiąż nierówność:
x4 + 9x3 + 21x2 − x − 30 > 0
12 sie 21:34
Eta:
kandydatami na pierwiastki całkowite są: 1, −1, 2, −2, 3, −3, 6, −6.....
W(1) = ....................... =0 to x= 1
W(−2)=...................... = 0 to x = −2
wykonaj dzielenie przez ( x−1)(x+2)= x
2+x −2
( x
4+9x
3 +21x
2 −x −30) : ( x
2+x −2) = .... otrzymasz x
2 +8x+15
policz deltę ,
otrzymasz : x= −2 v x= −6
zatem mamy:
( x−1)(x+2)(x+2)(x+6) >0
( x−1)(x+2)
2( x+6) >0
narysuj "falę" z odbiciem w
2
odp: x€ ( −∞, −6) U ( 1, ∞)
12 sie 22:08
Godzio:
Eta ale to coś nie wychodzi bo 1*2*2*6 = 24 ≠ 30
pewnie pomyłka przy dzieleniu albo coś
12 sie 22:18
Godzio:
x
2 − 8x + 15 ⇒ x = −3 i x = −5
(x + 3)(x + 5)(x − 1)(x + 2) > 0
I teraz
Kate sama już pomyśli nad odpowiedzią
12 sie 22:24
Adi.: ok wielkie dzięki
12 sie 22:25
Kate : Dzięki

hehe brat siedział i nick został
12 sie 22:26
Godzio:
spoko
12 sie 22:26
Eta:
Hehe, masz rację
Godzio 
( x−1)(x+2)( x
2+8x+15) >0
ale zamiast
√Δ= 2 wzięłam
√Δ= 4

zatem x= 1 v x= −2 v x= −3 v x= −5
dzięki za poprawkę
12 sie 22:32
Godzio:
a ja nie wiem skąd mi się tam "−" wziął

ale pierwiastki ok
12 sie 22:34
Gustlik: x
4 + 9x
3 + 21x
2 − x − 30 > 0
Pierwiastkami mogą byc liczby:
+−1, +−2, +−3, +−5, +−6, +−10, +−15, +−30 (podzielniki 30)
Robię schemat Hornera:
1 9 21 −1 −30
1 1 10 31 30 0 1 jest pierwiastkiem
Otrzymuję:
(x−
1)
(x3+10x2+31x+30)>0
Robię drugi raz schemat Hornera dla wielomianu
(x3+10x2+31x+30):
Ponieważ wielomian ma wszystkie wyrazy tego samego znaku (dodatnie) i wyraz wolny ≠ 0, to
pierwiastkami moga być tylko liczby ujemne −
(wyjaśnienie jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=121 )
1 10 31 30
−1 1 9 22 8
−2 1 8 15 0 −2 jest pierwiastkiem
Otrzymuję:
(x−
1)(x+
2)
(x2+8x+15)>0
Rozwiazuję funkcję kwadratową
(x2+8x+15):
Δ=b
2−4ac=64−4*1*15=64−60=4
√Δ=2
Mamy pierwiastki:
x=−5, x=−3, x=−2, x=1
Rysuję oś i nanoszę te pierwiastki, a ponieważ współczynnik kierunkowy wielomianu a (czyli
pierwszy wyraz) jest dodatni, to zaczynam rysowac wykres od prawej strony od góry. Nie mam
pierwiastków parzystokrotnych, więc wykres przecina oś w każdym z tych pierwiastków.
Otrzymuję:
x€(−∞, −5)U(−3, −2)U(1, +∞).
13 sie 01:26
Jaga:
Gustlik a Ty znowu z tym Hornerem

( nie w każdej szkole tego schematu uczą ..... a szkoda
13 sie 01:31
Gustlik: Eta, Twoja metoda jest dobra, ale wydaje mi się, że prościej jest zrobić dwa razy schemat
Hornera, niż dzielić przez trójmian kwadratowy. Ja osobiscie wolę rozwiązywać schematem −
metoda przejrzysta i prawdopodobienstwo pomyłki przez ucznia jest mniejsze.
Pozdrawiam.*********
13 sie 01:32
Jaga:
Również pozdrawiam
13 sie 01:34
Gustlik: No właśnie, szkoda. Nie uczą dlatego, że to prosta metoda. Uczą słupków, bo są trudniejsze. U
nas prawie każdy nauczyciel cierpi na masochizm − woli się męczyć trudnymi metodami − takie
zboczenie zawodowe. Ja lubię proste metody i takie staram się tu pokazać na forum − właśnie
dlatego, że w szkołach ich nie uczą.
Przytoczę fragment wątku ze strony
https://matematykaszkolna.pl/forum/55203.html tutejszego forum:
AS: A jak liczą matematycy?
Z przedziału jadącego pociągu pewna pani zobaczyła za oknem
stado pasących się koni.
− Ile ich może być?
− Na to jadący obok matematyk odpowiedział: 65.
− Jak Pan to policzył?
− Bardzo prosto − policzyłem wszystkie nogi i podzieliłem przez 4.
Eta:
Mógł policzyć tylko ogony
AS: Ale nie byłoby dzielenia przez 4
Ten wątek, a zwłaszcza ostatnia odpowiedź AS−a idealnie pokazuje zamiłowanie naszych
nauczycieli do okrężnych metod.
Dodam, że niemal w każdym dziale matematyki − od obliczeń na ułamkach po funkcje, ciągi,
logarytmy i geometrię − udało mi się opracować lub znaleźć proste, przejrzyste i o wiele mniej
czasochłonne metody rozwiązywania zadań. Nie lubię pokręconych metod, bo nie każdy je rozumie
i wtedy praca z uczniem nie przynosi oczekiwanych efektów. A nauczyciele uwielbiają − im
bardziej pokręcona droga tym lepsza. Efekt − wstręt do matematyki wśród uczniów.
13 sie 01:47
Jaga:
Wszystko jasne

Tylko nie każdy nauczyciel jest "prawdziwym" nauczycielem
Bywają poprostu z
przypadku i to jest najsmutniejsze.
To widać po forumowym
Kamilu ( maturzyście− poprawkowiczu)
Żal mi biedaka.......... bo trafił właśnie na takiego nauczyciela z przypadku .
13 sie 01:58
13 sie 02:13