]
am−ak=(m−k)r, np. a10−a7=3r, bo 10−7=3, stąd mając dwa dane wyrazy możemy łatwo obliczyć
róznicę i potem a1 na jednej niewiadomej − BEZ UKŁADU RÓWNAŃ.
a8=a5+3r, bo 8=5+3 ("podjeżdżamy" o 3 wyrazy do przodu, więc dodajemy 3r)
a9=a13−4r, bo 9=13−4 ("cofamy" o 4 wyrazy do tyłu, więc odejmujemy 4r)
[C[12) Ciąg geometryczny
| am | a10 | ||
=qm−k, np. | =q3, bo 10−7=3 − stąd mając dwa dane wyrazy możemy | ||
| ak | a7 |
| am | ||
=am−n.
| ||
| an |
| a13 | ||
a9= | , bo 9=13−4 ("cofamy" o 4 wyrazy do przodu, więc dzielimy przez q4) | |
| q4 |
!