]
A=(xA, yA)
B=(xB, yB)
Równanie prostej:
y=ax+b
| yB−yA | ||
a= | ||
| xB−xA |
]
x2+y2+Ax+By+C=0
Współrzędne środka:
| A | ||
a=− | ||
| 2 |
| B | ||
b=− | ||
| 2 |
]
| P | 1 | a+b+c | ||||
r= | , P − pole trójkata, p= | obwodu= | , a, b, c − boki trójkąta
| |||
| p | 2 | 2 |
]
| abc | ||
R= | ||
| 4P |
]
u→=[ux, uy]
w→=[wx, wy]
d(u→, w→)=|ux uy|=ux*wy−uy*wx (pierwsza przekątna − druga przekątna)
|wx wy|
[C[6) Pole trójkąta, gdy dane są współrzędne wierzchołków
]
| 1 | ||
P= | |d(AB→, AC→)|, d(AB→, AC→) − wyznacznik wektorów obliczony jak w pkt. 5.
| |
| 2 |
]
P=|d(AB→, AD→)|, d(AB→, AD→) − wyznacznik wektorów obliczony jak w pkt. 5.
[C[8) Iloczyn skalarny wektorów
]
u→ o w→ = ux*wx+uy*wy
Gdy u→ o w→ = 0, to wektory są prostopadłe
[C[9) Kąt między wektorami
]
| u→ o w→ | ||
cosα= | ||
| |u→|*|w→| |
]
Wektor równoległy do prostej y=ax+b: w→=[1, a]
Wektor prostopadły do prostej Ax+By+C=0: w→=[A, B].
ŻYCZĘ POWODZENIA
!
!