geometria analityczna
crazy nati: Znajdź współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach: A=(6,1) B=(−2,5)
C=(−6,−1)
11 sie 17:43
Gustlik: Podstawiasz współrzędne tych trzech punktów do równania okregu:
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
Otrzymasz układ równań:
{(6−a)
2+(1−b)
2=r
2 (1)
{(−2−a)
2+(5−b)
2=r
2 (2)
{(−6−a)
2+(−1−b)
2=r
2 (3)
{36−12a+a
2+1−2b+b
2=r
2 (1)
{4+4a+a
2+25−10b+b
2=r
2 (2)
{36+12a+a
2+1+2b+b
2=r
2 (3)
Odejmij stronami (1)−(2) i (1)−(3) − otrzymasz dwa równania liniowe:
{32−16a−24+8b=0
{−24a−4b=0
{8−16a+8b=0
{−24a−4b=0
{−16a+8b=−8 /:8
{−24a−4b=0 /:4
{−2a+b=−1
{−6a−b=0 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−8a=−1 /:(−8)
II sposób:
Można też zastosować równanie ogólne − wtedy nie będziesz miała kwadratów:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
{36+1+6A+B+C=0
{4+25−2A+5B+C=0
{36+1−6A−B+C=0
{6A+B+C=−37 (1)
{−2A+5B+C=−29 (2)
{−6A−B+C=−37 (3)
Odejmę stronami (1) i (2) oraz (1) i (3):
{8A−4B=−8 /:4
{12A+2B=0 /:2
{2A−B=−2
{6A+B=0 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8A=−2 /:8
B=−6A
Podstawiam A i B do (1)
C=−37
Równanie okręgu ma postać:
Liczę współrzędne środka:
r=
√a2+b2−C=
√(1/82+(−3/4)
2+37}=
√1/64+9/16+37=
√1/64+36/64+2368/64=
√2405/64
=
√2405/8
Odp:
Uff, naliczyłem się trochę, takie "nieładne" wyniki wyszły, wolałem sprawdzić, czy nie robię
błędu. Ale to autor wymyslił takie dane. Pewnie zadanie pochodzi z książki "Matematyka z
plusem" Gdanskiego Wydawnictwa Oświatowego? Bo w tych książkach to chyba z 80 % zadań jest na
ułamkach, rzadko zdarzają cię całkowite albo łatwe do policzenia liczby.
12 sie 00:39
Eta:
Podaję inny sposób
Skoro mamy wyznaczyć środek S okręgu opisanego , to
nie musimy wyznaczać równania tego okręgu
środek S pokrywa się z punktem przecięcia się symetralnych boków trójkąta
Wyznaczam równania dwu symetralnych np: sym
AB i sym
AC
| | −2+6 | | 5−1 | |
wyznaczamy środki odcinków AB : D( |
| , |
| ) =D ( 2, 3)
|
| | 2 | | 2 | |
| | 6−6 | | 1−1 | |
AC: E({ |
| , |
| )= E( 0,0)
|
| | 2 | | 2 | |
| | 5−1 | | −1 | |
wyznaczamy wsp. kierunkowe prostych AB : aAB= |
| = |
|
|
| | −2−6 | | 2 | |
to symAB: y= 2( x−x
D) +y
D
sym. AB: y= 2(x−2)+3 => symAB: y= 2x −1
| | 1+1 | | 1 | |
podobnie wsp. kierunkowy pr. AC : aAC= |
| = |
|
|
| | 6+6 | | 6 | |
to sym. AC : y= −6(x−x
E)+y
E
sym.AC: y= − 6x
rozwiązując układ równań symetralnych otrzymujemy S
y= −6x
=> 2x−1= −6x to
x= 18 i y= −6*
18=
−34
y= 2x −1
odp:
S( 18, −34
Wynik taki sam jaki podał
Gustlik
12 sie 01:42
Eta:
No to pora spać

Dobranoc
Bogdanie 
miłych snów
12 sie 01:46
Bogdan:

Proponuję następujące rozwiązanie.
A = (6, 1), B = (−2, 5), C = (−6, −1),
środek boku AB: D = (2, 3), środek boku AC: E = (0, 0),
S − środek okręgu
Wyznaczamy symetralne boków AB i AC. Ich punkt przecięcia jest szukanym punktem S.
| | 5 − 1 | | 1 | |
Prosta k1 zawierająca A, B: y = a1x + b1, a1 = |
| = − |
| |
| | −2 − 6 | | 2 | |
Prosta k
2 zawierająca D, S: y = a
2x + b
2, k
2⊥k
1 ⇒ a
2 = 2,
D = (2, 3) to y = 2(x − 2) + 3 ⇒ y = 2x − 1
| | 1 + 1 | | 1 | |
Prosta k3 zawierająca A, C: y = a3x + b3, a3 = |
| = |
| , |
| | 6 + 6 | | 6 | |
Prosta k
4 zawierająca E, S: y = a
4x + b
4, k
4⊥k
3 ⇒ a
4 = −6,
E = (0, 0) to y = −6x
Wyznaczamy S rozwiązując układ równań: y = 2x − 1 i y = −6x
| | 1 | | 1 | | 3 | |
2x − 1 = −6x ⇒ 8x = 1 ⇒ x = |
| , y = −6* |
| = − |
| |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
12 sie 02:00
Bogdan:
Tym razem
Gustlik pojechał okrężną drogą

Dobranoc
12 sie 02:03
Gustlik: Szczerze mówiąc myślałem o tym sposobie. Pozdrawiam.
12 sie 22:36
crazy nati: dzięki wielkie .....błagam pomóżcie rozwiązac to zadanie zamieszczone przeze mnie wczesniej o
równoległoboku i trójkącie prostokątnym....
13 sie 21:21
Bogdan:
Co to znaczy "wcześniej"?, gdzie mamy szukać tego zadania? Wrzuć tu link do tego
zadania wpisując trzy nawiasy [, za nimi nr strony, np. ta strona ma nr 55257, cały zapis
zamykasz trzema nawiasami ]. W podglądzie nie zobaczysz tych kwadratowych nawiasów,
nr strony będzie w kolorze niebieskim.
Np. link do innego twojego zadania tak wygląda:
55256
13 sie 23:01
crazy nati: 55227 Bogdan pomoz...
18 sie 21:36
k;no;ijik;juipn: chyba miał ..........
5 lis 11:07