geometria analityczna
crazy nati: Dwie proste
k:y−2*x−1=0 i l: y−x−3=0
przecinają się w punkcie A. Poprowadzono prostą m przechodzącą przez punkt C=(4,1) prostopadłą
do k i przecinającą l w punkcie B. Oblicz pole trójkąta ABC.
11 sie 17:41
Gustlik: Najpierw przekształcę równania obu prostych do postaci kierunkowej − na funkcjach liniowych o
wiele lepiej się liczy:
Prosta k:
y−2x−1=0
y=2x+1
Prosta l:
y−x−3=0
y=x+3
Najpierw wyznaczę równanie prostej m prostopadłej do k i przechodzącej przez punkt C=(4,1):
| | 1 | | 1 | |
y=− |
| x+b (a2=− |
| − warunek prostopadłości prostych)
|
| | 2 | | a1 | |
1=−2+b
1+2=b
b=3
Obliczam współrzędne punktu B − jest to punkt przecięcia prostych m i l:
{y=x+3
−x+6=2x+6
−x−2x=6−6
−3x=0 /:(−3)
x=0
y=0+3
y=3
Punkt B=(0, 3)
Licze współrzędne punktu A:
{y=2x+1
{y=x+3
2x+1=x+3
2x−x=3−1
x=2
y=2+3
y=5
Punkt A=(2, 5)
Zatem wierzchołki trójkąta mają wspólrzędne:
A=(2, 5)
B=(0, 3)
C=(4, 1)
Obliczam współrzędne wektorów AB
→ i AC
→:
AB
→=B−A=[0−2, 3−5]=[−2, −2]
AC
→=C−A=[4−2, 1−5]=[2, −4]
Liczę wyznacznik wektorów AB
→ i AC
→:
d(AB
→, AC
→)=
|−2 −2|
| 2 −4|
=(−2)*(−4)−(−2)*2=8+4=12
(na krzyż − pierwsza przekątna minus druga przekątna)
Pole trójkąta:
| | 1 | | 1 | |
P= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *12=6
|
| | 2 | | 2 | |
Odp:
P=6
11 sie 23:51
crazy nati: a zeby nie było z wektorami to jak trzeba zrobić

.....
13 sie 18:02
Godzio: Dwie proste k:y−2*x−1=0 i l: y−x−3=0 przecinają się w punkcie A. Poprowadzono prostą m
przechodzącą przez punkt C=(4,1) prostopadłą do k i przecinającą l w punkcie B. Oblicz pole
trójkąta ABC.
Prosta k:
y − 2x − 1 = 0 ⇒ y = 2x + 1
Prosta l:
y − x − 3 = 0 ⇒ y = x + 3
x + 3 = 2x + 1
x = 2 ⇒ y = 5
A(2,5)
| | 1 | |
Prosta prostopadła do k: y = − |
| x + b przechodząca przez C(4,1) : |
| | 2 | |
1 = −2 + b
| | 1 | |
y = x + 3 i y = − |
| x + 3 |
| | 2 | |
x = 0 ⇒ y = 3
B(0,3)
Mam nadzieję że się nie pomyliłem

sprawdź rachunki i licz pole ze wzoru na pole trójkąta w
którym wykorzystywane są współrzędne wierzchołków
13 sie 18:26
Gustlik: No i właśnie... Jakiś debil wymyslił, że wektory są na rozszerzeniu, a nie na podstawach... A
co jest trudnego w odjęciu dwóch współrzędnych? Co jest trudnego w policzeniu wyznacznika?
Wykreślili wektory i wyznaczniki z podstaw, a potem trzeba jechac na okrętkę. Nie mam
oczywiście pretensji do Ciebie, Crazy nati, tylko do idiotów, którzy zepsuli program i polską
oświatę.
Bez wektorów możesz zrobić tak:
1) Wyznaczyć równanie prostej zawierającej podstawę trójkąta, np. bok AB − bedzie to prosta l
y=x+3,
2) Obliczyć długość boku a=|AB| − będzie to podstawa trójkata,
3) Przekształcić równanie prostej l do postaci ogólnej i obliczyć odległość punktu C od prostej
l ze wzoru
1249 będzie to wysokość trójkata h,
4) Obliczyć pole ze standardowego wzoru P=1/2ah.
Jaki widzisz − wywalili wektory i wyznaczniki i trzeba jechać okreżną drogą. Tak wygląda polska
oświata po reformie dokonanej przez tych, którzy się na tym kompletnie nie znają.
13 sie 20:08
crazy nati: ok dzięki bardzo
13 sie 21:30