Zadanie
Kamil: Pomoze mi ktos prosze, tej osobie która wytłumaczy będe bardzo wdzięczny
Obicz, dla jakich wartości m i n liczby 3, 2m−1,n+2,są trzema kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego(an) i jednocześnie trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego(bn).
9 lip 20:54
Lucyna: ponieważ masz dwie niewiadome to potrzebujesz dwóch równań, jedno z własności ciągu
arytmetycznego a drugie z własności ciągu geometrycznego. Jaką zależność spełniają trzy
kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego? a jaka jest zależność przy trzech kolejnych wyrazach
ciągu geometrycznego?
9 lip 21:06
Kamil: nie pamietam tego
9 lip 21:06
Kamil: mozesz napisać jak zacząć to zadanie
9 lip 21:07
Lucyna: w takim razie sobie przypomnij.... nie będę Ci podawać tego na tacy.
9 lip 21:07
Lucyna: właśnie Ci napisałam masz je zacząć od własności dla 3 kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego
oraz 3 kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego.
9 lip 21:08
9 lip 21:11
9 lip 21:14
Kamil: prosze pomóz mi zacząć to zadanie
9 lip 21:14
bingo:
Poczytaj w tych linkach i napisz mi własność dla ciągu
arytmetycznego
geometrycznego
to dopiero wtedy dalej Ci pomogę
9 lip 21:20
bingo:
I co? Kamil ? ....... ja czekam
9 lip 21:38
bingo:
To ja spadam

Dobranoc, miłych snów
9 lip 23:58
Lucyna: Dobrej nocy Eto

ja też za niedługo zmyknę, bo ja niestety, ale jutro jeszcze
normalnie do pracy idę
9 lip 23:59
bingo:
A swoją drogą, to mógłby
Jakub zorganizować jakiś zjazd, miło by było się poznać na żywo.
Co o tym sadzisz?
10 lip 00:00
Basia:
Też będę kończyć. U dziecka jest bardzo miło, ale Julka (1,5 roku) niestety pospać nie pozwoli.
10 lip 00:00
Basia:
Jestem za.
10 lip 00:01
Lucyna: cóż zaproponować można, ale z najczęściej jest tak, że nigdy wszystkim się nie dogodzi z
terminem spotkania, miejscem....
10 lip 00:02
bingo:
Gratuluję Babciu wnusi

Skad ja znam ten ból nieprzespanych nocy?( taka rola babci)
Odkąd moje dzieci wyjechały, mogę spać teraz do woli( choć bardzo mi za moimi wnukami tęskno)
10 lip 00:05
bingo:
No to teraz do spania "plotkarki"

Dobranoc, do jutra
10 lip 00:09
Basia:
Dziękuję Eto, wnusia jest rozkoszna (pewnie wszystkie babcie tak uważają). Dwa tygodnie to
przyjemność, po której pewnie docenię święty spokój we własnym domu.
10 lip 00:10
Basia:
Dobranoc. Miłych snów.
10 lip 00:11
Lucyna: heheh dobrej nocy Babcinki
10 lip 00:11
Lucyna: raju jak ja uwielbiam osoby, które potrafią zabarwić dowcip odrobiną ironii
10 lip 00:12
bingo:
10 lip 00:12
Lucyna: to jak, to już może zostać

?
10 lip 00:16
Basia:
Oczywiście, że tak. Przecież nie zamierzamy udawać nastolatek.
10 lip 00:18
bingo:
ok

.......
10 lip 00:19
Lucyna: dobra to ja się może już powlokę do łóżeczka. Wiem, że nie jesteście nastolatkami, ale i tak
cześć dziewczyny
10 lip 00:21
bingo: A szkoda ........ może jeszcze by nam się udało coś "zarwać"
10 lip 00:22
Lucyna: zresztą ja też nie jestem nastolatką

i za każdym razem kiedy mi się to przypomina, to tak
horrendalnie boli...
10 lip 00:23
Lucyna: buehehehe no teraz też możecie "zarywać" łóżko
10 lip 00:24
bingo:
Eeetam

...... bierz przykład z Babć
10 lip 00:24
bingo: No widzisz?........ tylko się pośmiać,bo "śmiech to zdrowie" bez względu na wiek
10 lip 00:26
Basia:
Lucyno nie ma czego żałować !
Najlepsze jeszcze przed tobą.
25−35 to naprawdę najlepszy wiek dla kobiety.
Chociaż studenckich latek jednak trochę żal.
10 lip 00:27
Lucyna: mmm Kochane bardzo bym chciała, ale mam na szczęście dość rozumu aby nie wychodzić za mąż za
tych panów, którzy skłonni byliby się ze mną ożenić, nie wiem jak to się dzieje, ale podobam
się raczej hmm lekko a może trochę bardziej niż lekko zwariowanym facetom
10 lip 00:28
Lucyna: oj żal, to był świetny czas, miejsce i ludzie

co do wieku hmm zawsze było mi dobrze,
podejrzewam że to się za bardzo nie zmieni, a w każdym razie mam nadzieję, że z równą pogodą
potraktuję 40, 60 i jak Bóg pozwoli może i 90
10 lip 00:32
bingo:
Pamiętaj,że znajdzie się taki
jeden, jedyny,że zwariujesz

Czego Ci życzę z całego serca
10 lip 00:33
Eta:
10 lip 00:35
Lucyna: dziękuję Bingo

postaram się w między czasie nie rozmienić na drobne

a biorąc pod uwagę
krnąbrność charakterku sąszę, że dość łatwo mi to przyjdzie. Tylko ktoś wyjątkowy jest w
stanie poskromić taką złośnicę jak ja
10 lip 00:36
Basia:
Niezupełnie to miałam na myśli.
W wieku 25−35 jest się jeszcze młodą, zdrową, sprawną pod każdym względem osobą, a już świadomą
swoich atutów, które umie się eksponować i niedostatków, które umie się już dyskretnie
kamuflować.
A poza tym można jeszcze wszystko zrobić ze swoim życiem, i osobistym, i zawodowym.
10 lip 00:38
Basia:
O rany ! Babskie forum nam się tu zrobiło !
10 lip 00:40
10 lip 00:41
Basia:
10 lip 00:44
Lucyna: ja też ostatni raz
10 lip 00:46
Basia:
Na razie, jak widać, nic się nie dzieje. Zresztą nic dziwnego, przy takiej pogodzie.
Też uciekam. Do zobaczenia.
10 lip 10:58
Kamil: jest tam kto?
10 lip 14:38
Kamil: helo
10 lip 14:38
think: jestem. I jak sprawdziłeś właściwości ciągów?
10 lip 14:38
Kamil: nie było mnie ale chyba to pamietam
10 lip 14:39
Kamil: ty jestes dziwczyna czy facecem co?
10 lip 14:40
think: to wymieniaj nie muszą być wzorami możesz wyjaśnić te właściwości słownie.
10 lip 14:40
Kamil: ja chce wzorami ok
10 lip 14:41
think: może być, słownie by wyszło czy rozumiesz sens tych wzorów. Co do mojej płci to jestem rodzaju
żeńskiego

bo już nie dziewczyną, bliżej mi do kobiety.
10 lip 14:42
think: Kamil to nie konwersacje towarzyskie... co z tymi własnościami?
10 lip 14:44
Kamil: z własności ciągu arytnetycznego an=U{an+1}+{an−1}{2}
10 lip 14:46
think: jak chcesz napisać an+1 to robi się to tak to po podkreślniku musisz napisać {n+1} w takim
nawiasie.
10 lip 14:47
Kamil: znam wzór ale nie wiem jak zapisać z ta kreska ułamkowa zresztą sama widzisz
10 lip 14:47
think: no dobra mamy jedną własność użyj jej do swojego zadania to będzie jedno równanie w układzie
równań. drugie z własności ciągu geometrycznego
10 lip 14:48
think: U {licznik} {mianownik} funkcja czy jak tam to się nazywa działa tylko na dwa nawiasy i między
nimi nie może być +
musisz napisać U {an+1 + an−1}{2} = an
10 lip 14:50
Kamil: an={a+1}+{a−1}
10 lip 14:52
Kamil: dziki
10 lip 14:53
Kamil: mam na myśli dzięki a nie dziki
10 lip 14:53
think: zgubiłeś U
a−{n+1}
a−{n−1}
spróbuj jeszcze raz tylko zamiast − użyj shift i −
10 lip 14:54
think: ale to możesz poćwiczyć sobie na dowolnych dalszych wzorach, a co własnością ciągu
geometrycznego?
10 lip 14:55
Kamil: | | an+1+an−1 | |
an= |
| to wzór na własność ciągu arytmetycznego |
| | 2 | |
10 lip 14:56
think: jakie znasz metody rozwiązywania układów dwóch równań?
10 lip 14:56
think: n+1 i n−1 musisz wpisać w {} bo inaczej wyświetla się tak jak widzisz
10 lip 14:57
Kamil: nie wychodzi
10 lip 14:59
think: jeśli masz coś więcej niż jedną literę albo cyfrę w potędze albo w indeksie dolnym to całe
wyrażenie bierzesz w takie nawiasy { }
ćwiczebnie spróbuj zapisać:
dwa do potęgi sumy kwadratów liczb x i y
i 2n+3 wyraz ciągu.
10 lip 15:00
think: U { a−{n+1} + a−{n−1}}{2}
10 lip 15:01
think: wychodzi masz dwa nawiasy ale w środku każdego z nich też mogą być nawiasy
10 lip 15:01
10 lip 15:01
think: przepisz to co ja napisałam tylko zamiast − podkreślnik dolny i bez spacji.
10 lip 15:04
10 lip 15:05
Kamil: nie wychodzi
10 lip 15:06
Kamil: −
10 lip 15:06
think: no to już właściwie sukces ale zamiast "−" wstaw tam podkreślnik dolny to samo co używasz przy
pisaniu an
10 lip 15:06
Kamil: pomozesz nie wychodzi robie jak mi kazałaś
10 lip 15:07
Kamil: wróce jak zjem
10 lip 15:08
think: między a i {n+1} wstawiasz to samo co dajesz kiedy chcesz napisać an
10 lip 15:08
Eta: witaj
think 
Tak jak mówiłyśmy..... "ciężka artyleria"
10 lip 21:36
think: Witaj Eto



powiedziałabym, że nawet cięższa

Ehh istnienie takiej osoby wydaje mi się czymś prawie niemożliwym.
10 lip 21:39
bingo:
Hehe,.... jak widać , tak jak i "w przyrodzie" wszystko jest możliwe

Narazie trwa mecz, a to jest ważniejsza impreza niż jakieś tam rachunki
10 lip 21:52
think: od samego patrzenia jak latają po boisku bym się spociła

także rzucę się może na książkę,
jakieś zaległości w czytaniu mi się porobiły a jak uda mi się ją skończyć dziś to jutro
sąsiadka będzie przeszczęśliwa jak jej dam coś do poczytania
10 lip 21:55
think: dobra ja zmykam, bo się ugotuję. Do jutra
10 lip 22:10