matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an)
Sandra:
a
1
= −3, q=
1
4
i n=5
3 lip 18:22
Basia:
Zajrzyj na tę stronę.
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
Znajdź odpowiednie wzory i policz: a
5
S
5
3 lip 18:27
Basia:
na tę, bo to ciąg geometryczny
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
i nie musisz liczyć a
5
od razu S
5
3 lip 18:28