trójkąt
***maturzystka****: Boki trójkąta AB mają długość 13 cm, 20 cm,21 cm . Oblicz:
a) pole trójkąta ABC
b) długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
c)długość promienia kręgu wpisanego w ten trójkąt
d)sinus najmniejszego kąta w trójkącie ABC
11 cze 16:24
11 cze 16:34
***maturzystka****: a możesz mi obliczyć to d) bo nie wiem o co chodzi?
11 cze 16:47
Basia:
a
2 = b
2+c
2−2bc*cosα
13
2 = 20
2+21
2−2*20*21*cosα
2*20*21*cosα=20
2+21
2−13
2
| | 202+212−132 | |
cosα= |
| |
| | 2*20*21 | |
porachować już przecież potrafisz
potem sinus z wzoru
sin
2α+cos
2α=1
sinus i cosinus są w tym przykładzie dodatnie
11 cze 16:55
***maturzystka****: dzięki bardzo
11 cze 17:13