Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x)= −4x3 + 2x2 − 6x − 3 przez wielomian
Marta: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x)= −4x3 + 2x2 − 6x − 3 przez wielomian V(x)= x−3
17 maj 22:11
17 maj 22:14
17 maj 22:15
Basia:
reszta z dzielenie przez x−3 musi być stopnia 0, czyli jest to liczba
W(x)=V(x)*P(x)+R
W(3)=V(3)*P(3)+R
W(3)=0*P(3)+R
R=W(3) = −4*33+2*32−6*3−3=..................... dokończ
17 maj 22:15
Marta: czyli wyjdzie R=W(3) = −4*33+2*32−6*3−3=.(−4*27) + (2*9) − 18 − 3 =−108 + 18 − 18 − 3 = − 111
tak
18 maj 00:02
Gustlik: Można schematem Hornera:
−4 2 −6 −3
3 −4 −10 −36 −111 ← R=W(3)=−111
18 maj 00:20
Marta: Dziękuję za pomoc
18 maj 00:21