Proszę o sprawdzenie 2x³ - x² – 18 x + 9 ≤ 0
Marta: 2x3 − x2 − 18x + 9 ≤ 0
rozwiąż nierówność i przedstaw zbiór rozwiązań na osi liczbowej, czy to będzie tak:
2x³ − x² – 18 x + 9 ≤ 0
2x(x²−9)−(x²−9)≤0
(x−3)(x+3)(2x−1)≤0
2(x−½)(x−3)(x+3)≤0
odp: x∈<−3, ½> w sumie z <3, +nieskończoności)
czy może tak że każde przyrównam, czyli
x−3 ≤ 0
x ≤ 3
x+3≤ 0
x ≤ −3
2x−1≤ 0
x ≤ −½
17 maj 21:50
Tomek.Noah:

to powinna byc sinusoida ale troche wyjaranany jestem i mi nie wyszło

i pytanie jet kiedy jest mniejsze lub rowne zeru odczytujesz
17 maj 21:55
ak1: X∊(−∞,−3>∪<1/2,3>
17 maj 21:57
Marta: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x)= −4x3 + 2x2 − 6x − 3 przez wielomian V(x)= x−3
17 maj 22:10
Eta:
ta reszta to:
W( 3)= −4*(33) +2*32 −6*3−3=............
17 maj 22:13