ciagi
mimatyk123456789: : POMOCY! Trzy liczby, których suma jest równa 15 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli do pierwszej z
tych liczb dodamy 2, od drugiej odejmiemy 1, a trzecią podzielimy przez 2, to otrzymane liczby
utworzą ciąg geometryczny malejący. Znajdź iloraz tego ciągu.
11 mar 20:09
fruu: a,b,c ciag aryt
a+b+c=15
a+2, b−1, c2 ciag geo malejacy
a+b+c=15
b=a+c2
(b−1)2=(a+2)*c2
uklad 3 rownan, trzeba rozwiazac
11 mar 20:23
mimatyk123456789: : jestem tępy z matematyki i nie wiem skąd sie to wzięło...
11 mar 20:28
11 mar 20:49