matematykaszkolna.pl
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt płaski przy wierzchołku ma miarę α. Sigma: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt płaski przy wierzchołku ma miarę α. oblicz cosinus kąta zawartego między dwoma sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa jeśli cosα = 7/25. Mam pytanie do jednego z rozwiązań tego zadania, resztę sposobów na rozwiązanie tego zadania rozumiem. Tadeusz rozwiązał to zadanie takim wzorem, lecz nie podał jego uzasadnienia: wzór: 1/sin(β/2)=2cos(α/2) β=kąt dwuścienny α = kąt płaski Po użyciu tego wzoru i wykorzystaniu odpowiednich przekształceń trygonometrycznych doszedłem do poprawnego wyniku jakim jest cosβ=7/32. Nie wiem tylko skąd jest ten wzór i jeśli ktoś wie to poprosiłbym o bardziej dokładne wytłumaczenie. Z góry dziękuję.
9 lut 11:04
Goblin: Wrzuć to zadanie rozwiązane przez Tadeusza
9 lut 11:38
Sigma: Niestety Taduesz nie napisał skąd on to ma, napisał tylko żeby sobie samemu to przekształcić. W tym tkwi problem. Masz linka do forum gdzie jest to zadanie i jego rozwiązanie jest prawdiłowe − tylko nie wiem skąd ten wzór. https://matematykaszkolna.pl/forum/266564.html
9 lut 11:47
wredulus_pospolitus: rysunek rysunek + które trójkąty nas interesują:
 a 
1. sin(β/2) =

c 
 a 
2. sin(α/2) =

b 
 c 
3. sinα =

b 
tak więc:
 a 
a 

b 
 sin(α/2) sin(α/2 
sin(β/2) =

=

=

=

c 
c 

b 
 sinα 2sin(α/2)cos(α/2) 
9 lut 12:13
Goblin: O. Już masz .No to OK.
9 lut 12:43
9 lut 12:49
wredulus_pospolitus: @www −−− tylko tamto jest błędnie 'udowodnione'. W ogólnym przypadku (na który powinno się spojrzeć) ∡CBD nie MUSI być równy β/2 Dowodząca tam de facto założyła, że nie mamy tutaj ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ... tylko CZWOROŚCIAN FOREMNY.
9 lut 13:19
Sigma: rysunekOkej dzięki bardzo za wytłumaczenie tego, a jeszcze takie krótkie pytanie, wiem że tak poprostu jest że c to tak naprawde wysokości trojkatow bocznych, bo tak wyznacza sie kat dwuscienny przkerojem. Jest jakis dowód tego, że to jest pod kątem prostym? Tak samo mam pytanie jeśli chodzi o graniastosłup prawdiłowy trójkątny − kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej. rysunekie rozumiem czemu jest tam kąt prosty
9 lut 13:22
Sigma: *patrz rysunek* nie rozumiem czemu jest tam kąt prosty.*
9 lut 13:22
Jasiek: rysunek
9 lut 13:27
Jasiek: Postaw go tak jak na moim rys.
9 lut 13:28
Sigma: Okej, to wiele tłumaczy, a czemu krawedzie trojkata powstalego przez przekroj w pierwszym pytaniu sa wysokosciami trojkatow bocznych, chodzi mi o rysunek trojkata BDC (ADC tez prawdopodobnie ma tam wysokosc pod katem prostym) chodzi mi o krawedzie c, czemu one są pod kątem prostym i skąd myśl, że muszą być wysokościami trójkatów bocznych,gdy wyznaczamy kąt dwuścienny?
9 lut 13:36
wredulus_pospolitus: @Sigma ... jak to 'czemu' Bo to wynika z definicji kąta pomiędzy ścianami (jest to kąt pomiędzy wysokościami tychże ścian). Zauważ, że gdyby nie było to jednoznacznie powiedziane i moglibyśmy sobie 'dowolnie' narysować ten kąt ... to ten kąt przyjmowałby równe wartość w zależności od naszego 'widzi−misie'
9 lut 14:19
Sigma: Okej, dzięki za wytłumaczenie
9 lut 14:26