ostrosłup
Blue: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt płaski przy wierzchołku ma miarę α. Oblicz cosinus
kąta zawartego między dwoma sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa, jeśli:
18 lis 21:54
Blue:
18 lis 22:27
Blue: Eta, Mila?
18 lis 22:35
Tadeusz:
dalej sobie przekształć −
18 lis 23:12
Eta:
| | 7 | |
Z moich obliczeń cosγ= |
| |
| | 32 | |
18 lis 23:36
Raf131:
| | 7 | |
Potwierdzam też mam wynik |
| |
| | 32 | |
19 lis 09:10
Bogdan:

Warto pokazać obliczenia do tego zadania.
c = bsinα ⇒ c
2 = b
2sin
2α = b
2(1 − cos
2α) = b
2(1 − cosα)(1 + cosα)
Z twierdzenia cosinusów: a
2 = 2b
2 − 2b
2cosα i a
2 = 2c
2 − 2c
2cosβ
2b
2(1 − cosα) = b
2(1 − cosα)(1 + cosα)(1 − cosβ)
Po uproszczeniu przez 2b
2(1 − cosα): 1 = (1 + cosα)(1 − cosβ)
| | 1 | | 1 | | cosα | |
1 − cosβ = |
| ⇒ cosβ = 1 − |
| = |
| |
| | 1 + cosα | | 1 + cosα | | 1 + cosα | |
| | 7 | | | | 25 | | 7 | |
dla cosα = |
| mamy cosβ = |
| * |
| = |
| |
| | 25 | | | | 25 | | 32 | |
19 lis 13:01
Blue: Bogdan − wielkie dzięki

19 lis 14:40
Eta:
19 lis 14:43
Blue: | | 7 | |
mam tutaj jeszcze podpunkt b) cosα= − |
| , to teraz nie mogę tego tak liczyć  Bo jest kąt |
| | 25 | |
rozwarty...Tylko że jak podstawiłam do tego ostatniego wzoru, który Ci wyszedł, to wyszedł
dobry wynik... Wiec nie wiem, czy tak można

?
19 lis 14:56
Blue: Co Eta

19 lis 14:56
Blue: Może ktoś wyjaśnić ten podpunkt z kątem rozwartym

19 lis 15:26
Bogdan:
Wzór jest ogólny i dla dowolnych wartości cosα.
| | cosα | | | | 25 | | 7 | |
cosβ = |
| = |
| * |
| = − |
| |
| | 1 + cosα | | | | 25 | | 18 | |
19 lis 16:18
Bogdan:
oczywiście α∊(0o, 180o)
19 lis 16:19
Blue: Hmmm... a więc to tak, ale jednak czy wtedy ta własność z sinusem jest poprawna: c = bsinα
19 lis 16:21
Blue: Bogdan, a jakbyś nie miał tego wzoru wyliczonego i musiał dojść do wszystkiego od początku w
tym drugim podpunkcie, to liczyłbyś wszystko tak samo?
19 lis 16:27
Blue: 
19 lis 17:44
Blue: Eh... dziwne mi się to wydaje, ale nich będzie..
19 lis 18:23
Mila:

Liczysz cos ∡EFD.
19 lis 22:16
Mila:
Ozn. |AB|=a
DB=a
ED||AC, |ED|=a
WΔSAB:
WΔDFB:
| | α | | DF | |
sin(B)=sin(900− |
| )= |
| ⇔ |
| | 2 | | DB | |
==========
Z tw. cosinusów , w ΔEDF:
| | α | | α | | α | |
a2=a2*cos2 |
| +a2*cos2 |
| −2a2*cos2 |
| *cosβ /:a2⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | |
1=2*cos2 |
| −2*cos2 |
| *cosβ |
| | 2 | | 2 | |
19 lis 23:09
Mila:
?
20 lis 20:22
Blue: Nie ogarniam tego twierdzenia cosinusów..
20 lis 20:30
Blue: To zadanie jest strasznie zagmatwane
20 lis 20:47
Mila:

Nie żartuj. Napisz kilka przykladów i opanujesz.
Obejmujesz kąt raminami i:
a
2=
c2+b2−2
*b*c*cosα
20 lis 21:37
Kacper:
20 lis 21:43
Blue: Zaraz będę to jeszcze raz ogarniać, ale chcę najpierw skończyć tą trygonometrię
20 lis 21:46
Blue: Mila źle mnie zrozumiałaś − ogarniam tw.cosinusów ogólnie, ale mi chodzi o to tutaj konkretne,
które zapisałaś
20 lis 21:48
Mila:
Czytaj kilka razy, przepisz na kartkę, na pewno zrozumiesz, musisz umieć liczyc na wzorkach.
20 lis 21:54
Blue: Mila może zacznijmy od tego, że napisałaś :
"Ozn. |AB|=a
DB=a" , a to przecież samo sobie zaprzecza
20 lis 22:29
Blue: Dobra, przeanalizowałam to jeszcze raz i nie rozumiem tego : |ED|=|BD| − dlaczego tak
20 lis 22:36
Mila:
Poprawiam 23:09
No oczywiście Ozn. |AB|=2a ,
|AC|=2a
|BC|=2a
20 lis 22:40
Mila:
ΔEBD− Δrównoboczny.
20 lis 22:41
Mila:
Albo
| | 1 | |
ED odcinek łączący środki boków Δ⇔ED||CA i |ED|= |
| |AC| ( Pan Tales Cię pozdrawia) |
| | 2 | |
20 lis 22:44
Blue: No tak teraz wszystko jasne i oczywiste

Dziękuję
20 lis 22:49
Roler: Z twierdzenia cosinusów: a2 = 2b2 − 2b2cosα i a2 = 2c2 − 2c2cosβ
2b2(1 − cosα) = b2(1 − cosα)(1 + cosα)(1 − cosβ) Może ktoś to rozpisać dlaczego tak jest?
12 lut 10:54
Aniax2: Tam powinna być dwójka przy b2 po prawej stronie równania już przy wyznaczaniu cosα i cosβ w
jednej linii. To może wprowadzać w błąd i niektórzy nie wiedzą skąd to się bierze.
Wykorzystujemy 2 równania z 'a' i 1 z 'c'
31 sty 15:19
Kacper:
Ładny dinozaur, odkopany po 5 latach
31 sty 15:23
Kamil: Super!
4 kwi 17:22