Kwadrat
6latek:

Wewnątrz kwadratu ABCD dany jest punkt P taki że ∡PBA=∡PAB=15
o
Udowodnij że trójkat CPD jest równoboczny
Trójkąt APB jest trojkatem równoramiennym
Stąd PF będzie wysokosćia tego trójkąta i jednocześnie przyprostokątna Δ prostokątnego AFP
|PF|= tg15
o*|AF|
| | 1 | | √3a | |
|PF|= |
| a(2−√3)=a− |
| |
| | 2 | | 2 | |
|EP|=|EF|−|PF|
Stąd ΔDEP jest trójkatem prostokatnym o kątach 30 60 90
o
∡DPE=30
o ∡EDP=60
o i |DP|=|DC|a
Z przystawania tropjkatów DPE i EPC wynika ze |CP|=|DP|=|DC|=a
Więc trójkat DCP jest równoboczny
25 lis 15:08
najukochańszy_z_ukochanych:
brakuje mi wyjaśnienia −−− skąd wiesz, że tg15o = 2 − √3
25 lis 17:11
6latek:
Odczytałem z tablic
W sumie to pamietam bo niedawno ktoś tego potrzebował
Ale moge sobie obliczyc
tg(45o−30o)
Zrobiłem w ten sposób ,ale autor oznaczył je jako trudne . Pewnie można też inaczej to zadanie
rozwiążac
bo autor dorysowuje jakies inne trójkąty
25 lis 17:28
25 lis 17:34
25 lis 17:35
6latek:
Oczywiście dziękuje
25 lis 17:51
Mila:

1) |PB|=|BQ|⇒ΔPBQ− Δrównoboczny
2)
|PQ|=|CQ|⇒ΔPCQ− Δrównoramienny
∡PQC=360
o−60
o−150
o=150
o
∡PCQ=15
o
3)
∡PCB=30
o=∡PDA to∡PDC=60
o =∡PCD⇔
4) ΔDCP−Δrównoboczny
uzupełnij komentarz, j czegoś Ci brakuje.
25 lis 20:07
Mila:
maiło być: jeśli
25 lis 20:10
6latek:
Dziękuje
Milu
Pozdrawiam
25 lis 20:28
Mila:
25 lis 20:59