Przystawanie trojkatow
Krzysiek60:

Wewnatrz kwadratu ABCD dany jest punkt P taki ze kąt PBA= kątowi PAB =15
o
Udowodnij ze trojkat CPD jest rownoboczny
Skoro ∡PAB=∡PBA to ΔAPB jest trojkatem rownoramiennym a to oznacza ze punkt P lezy na
symetralnej boku AB
I na tym sie moja inwencja tworcz w tym zadaniu konczy .
4 mar 19:05
4 mar 19:19
Krzysiek60: Spojrze pozniej . Dzieki .
Czytam drugie zadanie i nawet nie wiem jak zrobic rysunek do niego
4 mar 19:28
Krzysiek60:

Kontynuujemy dalej
Skoro punkt P lezy na symetralnej boku AB to tak samo bedzie lezal na symetralnej boku CB lub
DA
Narysowalem na DA
Nie wiem dlaczego jest taka wskazowka zeby ten trojkat ADM narysowac
Z rownosci trojkatow ABP i ADM wynika ze (korzystam z odpowiedzi Milo w linku)
AM= AP i kąt MAP= 60
o
Teraz wedlug mnie wynika z tego ze trojkat AMP jest rownoramienny
Teraz jak mam pokazac ze ΔAMP jest rownoboczny czyli ze MP= AM= AP ?
I co mi da pokazanie ze ΔAMP jest rownoboczny ?
4 mar 19:56
Krzysiek60:
4 mar 20:45
Eta:
Napisz oryginalną treść zadania!
Rysunki zrobimy sami
4 mar 21:10
Krzysiek60: Eta 
Taka jest tresc zadania
4 mar 21:12
Eta:
Jaka ? który wpis bo nie wiem?
4 mar 21:17
Krzysiek60: Z godziny 19 : 05
4 mar 21:18
Eta:
Rysunek był podany w zadaniu? czy sam go "zmalowałeś"?
4 mar 21:21
Krzysiek60: Sam go zrobilem .
4 mar 21:23
Mila:

1) ΔABP− Δrównoramienny
|AP|=|BP|⇒|PD|=|PC|
2)
h=0.5a*tg15
| a−0.5atg15 | |
tgδ= |
| ⇔tgδ=2−tg15⇔tgδ=2−(2−√3) |
| 0.5a | |
tgδ=
√3⇔δ=60
o⇔
ΔDCP−Δrównoboczny
4 mar 21:28
Krzysiek60: Dziekuje Ci
Milu 
Jednak chcialbym to zrobic na trojkatach przystajacych .
Po prostu musze umiec zauwazac takie trojkaty .
4 mar 21:36
Mila:

To wg wskazówki.
|AP|=|BP| i |PD|=|PC|
1) Na boku AD budujemy Δ ADM przystający do ΔABP.
2)
|∡MAP|=90−2*15=60⇔
ΔMPA− Δrównoboczny jako równoramienny o kącie 60 między ramionami.
3)|MP|=|AM|=|DM|
ΔDPM− Δrównoramienny
|∡DMP|=360−(150+60)=150⇔
ΔDPM≡ADM⇔|PD|=a=|PC|=|DC|
ΔDCP− Δrównoboczny.
4 mar 22:36
Krzysiek60: Milu
Wlasnie przed chwila skoczylem analizowac Twoje 1 rozwiazanie
tam bylo takie jedno przeksztalcenie ktore na poczatku nie zalapalem
Rozwiazanie Twoje oczywiscie rozumiem tylko dalej nie wiem dlaczego autor dal taka wskazowke
(po prostu nie napisal)
a powinien skoro oznaczyl zadanie jako bardzo trudne
Myslalem ze znajde to zadanie w innej ksiazce ale go nie ma
4 mar 22:55
Mila:
Dobranoc
4 mar 23:30
Krzysiek60: Dobranoc
Milu
4 mar 23:33
Krzysiek60: Znalazlem je w ksiazce dr Pompe ale tez nie piszse dlaczego

Ale przy okazji dowiedzialem sie dlaczego ΔMPA jest rownoboczny(22 ; 36)
mam juz jeden kat MAP 60
o i jesli trojkat jest rownoramienny a jest i jeden z katow ma 60
o
(ma ) to taki trojkat jest rownoboczny
5 mar 23:43