Kwadrat i punkt wewnatrz
5-latek:

Wewnatrz kwadratu ABCD dany jest punkt P taki ze kat PAB= k atowi PBA=156o
Udowodnij z etrojkat CPD jest rownoboczny
Zeby te katy podane w zadaniu mialy miare 15
o to punkt P musi lezec na symetralnej odcinka
AB (wynika to z wlasnisci trojkata rownoramiennego
Ta symterallna dzieli bok DC na dwie rowne czesci
mamy udowodnic ze DC= DP=CP
20 wrz 23:24
5-latek:

Zadanie jest oznaczone jako bardzo trudne
We wskazowce pisza zeby narysowac trojkat ADM przystajacy do APB
20 wrz 23:43
Milo: Z przystawania ΔDAM i ΔPAB mamy |AM| = |AP|
Dodatkowo na kątach łatwo policzyć, że |∡MAP| = 60
o
Stąd ΔMAP jest równoboczny
|∡DMP| = 360
o − 150
o − 60
o = 150
o = |∡DMA|
oraz (z naszego trójkąta równobocznego) |MP| = |AM|
z zasaby kbk ΔDMA ≡ ΔDMP
W szczególności |DP| = |DA|
Więc oczywiście też |DP| = |DC|
Że |DP| = |CP| można łatwo udowodnić z przystawania ΔAPD i ΔBPC (|AP|=|BP|, kąt 75
o i
|AD|=|BC|)
Mam nadzieję, że się nigdzie nie pomyliłem przez późną porę
21 wrz 00:02
5-latek: Witam
Sprawdze pozniej te obliczenia .
jednak bardziej nurtuje mnie to jak wpasc na to zeby dorysowac ten trojkat bez tej wskazowki
21 wrz 00:08
Milo: Poprawka:
ΔDMA≡ΔDMP z bkb (wspólny bok DM, kąty 105o i |AM| = |MP|)
21 wrz 00:09
Milo: Poprawka do poprawki − kąty 150
o...

A naprawdę nie mam pojęcia, jak wpaść na dorysowanie tego trójkąta
21 wrz 00:10
Milo: To ja już lepiej pójdę spać, dobranoc
21 wrz 00:11
5-latek: Dobranoc

ja sie domslam z tym kątem 150
o
21 wrz 00:24
Adamm: tg15
o=2−
√3
tgα=2−tg15
o=
√3
α=60
o
21 wrz 00:36
Adamm: α to kąt CDP (zapomniałem dodać)
21 wrz 00:44
LWG: P musi leżeć na symetralnej odcinków AB i CD. Wtedy |EP|=a√3/2. E dzieli CD na połowę.
F dzieli AB na połowę. |FP|=(atg150)/2. |EP|=(a−atg150)/2. Zatem 1−(tg150)/2=√3/2.
c.n.w.
21 wrz 05:27
5-latek: dziekuje Adamm i LWG
21 wrz 08:41