wredulus_pospolitus:
Nie do końca ta analogia tutaj jest widoczna, więc się postaram podpowiedzieć.
warunek: "nie będzie 3 asów" mówi nam o tym, że musimy rozpatrzeć następujące możliwości:
a) jest 0 asów
b) jest dokładnie 1 as
c) są dokładnie 2 asy
d) są dokładnie 4 asy
Zdarzenie sprzyjające to suma sytuacji: (b) + (c) + (d).
Zdarzenie przeciwne to: (a) i tylko to.
Dlatego łatwiej będzie nam policzyć z przeciwnego (mniej liczenia).
związku z tym mamy:
A − wylosowano co najmniej 1 asa
A' − wylosowano dokładnie 0 asów
B − nie wylosowano dokładnie 3 asów
#B =

#(A'nB) = #A' =

I podstawiasz do wzoru