Z talii 52 kart losujemy 2 karty...
ann: Witam
Mam problem z zadaniem z prawdopodobieństwa.
Z talii 52 kart losujesz 2 karty. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
− króla i damy
− co najmniej jednego asa
W szkole robiliśmy zadania tylko drzewkami, od dobrej godziny szukam w internecie czegoś co mi
pomoże rozwiązać to zadanie i wychodzi na to, że powinnam użyć wzorów kombinatorycznych.
Momentami wydaje mi się, że coś z grubsza zaczynam rozumieć, ale ostatecznie czuję się w
kropce, potrzebuję kogoś kto mi to w miarę prosto wytłumaczy lub chociaż pomoże zrobić
zadanie.
Zatrzymuję się na:
Ω= C 252
nawet nie wiem czy powinnam to liczyć teraz czy dopiero później podstawić (z tego, co czytałam
wnioskuję, że powinnam to na samym końcu dać). Liczenie tego przez podstawianie 1*2*3*4*...*52
absurdalne, jak to się robi? Gdzieś widziałam 49*50*51*52, gdzieś jeszcze 52*51 (ale
oczywiście głowy sobie nie dam uciąć w jakim kontekście. Mam otwarte ze 20 kart i już się
gubię...).
Drugi punkt rozpisałam drzewkiem (ale nie wiem jak to podsumować)
452 ↙ ↘ 4852
as n.as.
351 ↙ ↘ 4851 451 ↙ ↘ 4751
as n.as as n.as
Nie wiem czy to drzewko jest wyraźne, mam nadzieję, ze tak.
W każdym razie nie wiem jak to rozpisać, w sensie co pomnożyć przez co i co dodać do siebie,
żeby wyszło mi ostateczne prawdopodobieństwo.
Jeśli chodzi o przykład z damą i królem to w ogóle nic nie wiem.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Z gory dziękuję.
11 gru 15:21
Aga: a)W talii jest 4 króle i 4 damy a) tak odczytałam, że ma być jeden król i 1 dama.Króla możemy
wyciągnąć na 4 sposoby i damę też na 4 sposoby
IAI=4*4=16
| | | | 52! | | 50!*51*52 | |
IΩI= | = |
| = |
| |
| | | 2!*(52−2)! | | 2*50! | |
b)Lepiej liczyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego : B
""nie wylosujemy asa"
| | | |
W talii jest 4 asy i 48 pozostałych kart IB'I= | |
| | |
P()=1−P(B
')
11 gru 15:34
Alkain: Zakładam że umiesz dwumian Newtona jesli nie to tutaj masz link
https://matematykaszkolna.pl/strona/2281.html
Więc tak nasza omega to 2 karty z 52 kart czyli
| | | |
Ω= | =52!2!*(52−2)!=52!2!*50!=51*522
|
| | |
Teraz musimy policzyć nasze A w tym wypadku 1 dama i 1 król w talli są 4 króle i 4 damy więc
| | | | | |
* | * | ato daje nam A= 1*4*4=16
|
| | | |
Wyjaśnienie losujemy 1 dame z 4 kart, 1 króla z 4 kart i 0 kart z pozostałych 44
Nasze prawdopodobieństwo to P=
AΩ więc P=
1651*26
Teraz drugi przypadek w tym wypadku B. Nasze B to 1 lub 2 asy i jedna inna karta w talli są
| | | | | | | | | |
również 4 asy co daje nam B= | * | =48*4 lub B= | * | =1*6
|
| | | | | |
Wyjaśnienie losujemy 1 asa z 4 kart i 1 kartę z 48 pozostałych lub 0 kart z 48 i 2 asy z 4
kart.
Czyli nasze P(B)=
48*4+1*6Ω
Niech ktoś to jeszcze sprawdzi
11 gru 15:44
Aga: b)W tym przypadku akurat nie było potrzeby uciekać się do zdarzenia przeciwnego
Alkain dobrze rozpisał
Tylko IBI=48*4+1*6
11 gru 15:50
ann: Nie jestem pewna, czy rozumiem − jak wyglądałby pierwszy przykład gdybym miała wylosować 2
damy?
|A|=4*3=12?
| | | | | |
A w przykładzie z asami − skąd dokładnie się wzięło | i | ? |
| | | |
11 gru 15:59
ann: Szkoda, że nie można tu edytować postów
| | | | | |
Czy | i | wzięło się stąd, że można asa wylosować na 4 sposoby? No i w przypadku |
| | | |
pierwszym losujemy asa tylko raz, a w drugim dwa razy?
I tak mam wrażenie, że mi coś ważnego umyka w rozumieniu tego.
11 gru 16:13
Aga: | | | |
Dwie damy spośród 4 możesz wylosować na | sposoby |
| | |
11 gru 16:21
Aga: A z asami.Co to znaczy, ze wylosowano co najmniej jednego asa, jeśli losujemy dwie karty?
Jeden as lub dwa asy, ale pamiętaj,że masz mieć dwie karty.
Tzn jednego asa spośród 4 i jedną inną kartę z pozostałych 48 lub 2 asy spośród 4 i 0 z
pozostałych 48.
11 gru 16:27
Basia:
A − co najmniej jeden as
A' − ani jednego asa
P(A) = 1−P(A')
11 gru 16:29
ann: Bardzo dziękuję za pomoc.
Jakbym miała jeszcze jakieś wątpliwości, to będę pisać.
11 gru 16:32
Aga: Basia, tak proponowałam, ale okazało się, że z przeciwnym dłużej się liczy.
11 gru 16:33
Basia:
a niech tam, ale jak to będzie prawdopodobieństwa przynajmniej 1 kiera przy losowaniu 10 kart,
to już szybciej nie będzie i dlatego to A' trzeba jednak do głów wciskać (czasem siłą)
11 gru 16:40
lilu80: Ponieważ lubię teksańskiego pokera to wyjątkowo odpowiem jaki wynik na pewno jest OK

Najpierw liczysz 52nad2 czyli ilość możliwych układów z 2 kartami (jak wyżej Aga) co daje
możliwe 1326 układów to nasz zbiór omega.
Liczymy kombinacje dla KQ i wynosi 16 kombinacji (bo są 4 króle i 4 damy czyli 4z4).
Prawdopodobieństwo wylosowania KQ wynosi więc 16/1326 czyli 1,21% lub 1 na 83 rozdania
Dla dowolnego asa. Ilość asów w talii wynosi 4. Każdy as może mieć 51 innych pozostałych kart
co daje 4x51=204 kombinacji
Prawdopodobieństwo wylosowania jednego asa wyniesie więc 204/1326=15,4% lub 1 na 7 rozdań.
Na pewno wynik jest dobrze bo temat pokera jest mi znany

Wystarczy, że teraz ładnie sobie rozpiszesz i zadanie rozwiązane.
Swoją drogą fajne przydatne życiowo zadanko

Pozdrawiam!
16 gru 00:23
Jerzy:
Prawie doktorat z banalnego zadania..
16 gru 08:57