równanie tryg
mar: cos(5x) + cos(4x) = 0
12 lis 22:32
12 lis 22:48
wredulus_pospolitus:
skorzystaj z odpowiedniego wzoru trygonometrycznego na cosa + cosb = ...
12 lis 22:48
jc:
cos a = cos b ⇔ a=b+2kπ lub a=−b+2kπ
cos 5x + cos 4x = 0
cos 5x = cos (4x−π)
5x = 4x − π + 2kπ lub 5x = − 4x+π + 2kπ
x = (2k−1)π lub x= (2k+1)π/9
12 lis 22:54
mar: Próbowałem rozłożyć cos(5x) jako cos(4x+x) albo cos(3x+2x) ale wtedy wychodzą mi strasznie
długie wyrażnie z różnymi potęgami...
A w rozwiązaniu jc nie rozumiem przejścia:
cos 5x + cos 4x = 0
cos 5x = cos (4x−π)
12 lis 23:36
mat:
−cos(4x)= cos(π−4x)
cos(5x)= cos(π−4x)
5x= π−4x+2kπ lub 5x= −π+4x+2kπ
..............
12 lis 23:42
mar: A ok, już rozumiem to przejście, narysowałem sobie wykresy i już widzę

DZIĘKI
12 lis 23:44
mar: Chociaż jeszcze dopytam:
−cos(4x)= cos(π−4x) a nie powinno być −cos(4x)= cos(π/4−4x) ?
czy to zawsze jest przesunięcie o π czyli np.: −cos(10x)= cos(π−10x) a nie π/10 ?
13 lis 00:20
mat:
Wzór redukcyjny
cos(180o−α)= −cosα lub cos(180o+α)= −cosα
13 lis 00:27
13 lis 00:28