Mariusz:
Przypuśćmy że mamy dane dwie proste
l
1: y=a
1x+b
1
oraz
l
2: y=a
2x+b
2
a
1=tgα
Współczynnik kierunkowy jest tangensem kąta nachylenia tej prostej do osi OX
a
2=tgβ
Współczynnik kierunkowy jest tangensem kąta nachylenia tej prostej do osi OX
Teraz kąt między tymi prostymi jest różnicą α − β
| tgα − tgβ | |
tg(α−β)= |
| |
| 1+tgαtgβ | |
| a1 − a2 | |
Mamy zatem tg(α−β)= |
| |
| 1+a1a2 | |
Jak wiemy dla 90 stopni tangens nie istnieje
a kiedy w powyższym ilorazie będziemy mieli taką możliwość ?
Gdy przyrównasz mianownik powyższego ułamka do zera to dostaniesz warunek
na prostopadłość prostych